Emma Igelström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Igelström, som startat flera simakademier i Saudiarabien, om Alayeds betydelse i landet: ”Hon är den alla pratar om, på kontoret, vid kaffeautomaterna”. Foto: TT/Bildbyrån.

Mashael Alayed skrev historia – hyllas av Emma Igelström: ”En av landets största ikoner”

Uppdaterad
Publicerad

Mashael Alayed är den första saudiarabiska kvinnan att simma i ett OS.

Nu hyllas hon av Emma Igelström.

– Alla pratar om henne. En sådan förebild är viktig, säger hon till SVT Sport.

Hör Igelström i spelaren ovan.

Mashael Alayed har skrivit in sig i de saudiarabiska historieböckerna – som första kvinna att simma i ett OS.

OS i Paris 2024

17-åringen som simmat sedan hon var sex gick inte vidare från försöken på 200 meter fritt trots nytt personbästa. Efter OS-debuten hyllas hon av svenska legendaren Emma Igelström – som startat flera simakademier i Saudiarabien.

”En av landets största ikoner”

– Hon har fått extremt mycket uppmärksamhet. Det har inte ens funnit möjlighet att titta på simning, nu är hon en av landets största ikoner, säger hon till SVT Sport.

Hon fortsätter:

– Historiskt sett har inte kvinnor haft rättigheter och det finns fortfarande saker man kan diskutera. Det jag är glad över att det går åt rätt håll, man ser att tjejerna har en framtidstro.

”Mamma stod och grät”

Igelström menar att hon sedan hon anlände till Saudiarabien sett en enorm framfart av idrott i allmänhet – och att idrotten får tjejerna att drömma.

– En mamma stod och grät för att hennes dotter fick lära sig simma. Det var hennes stora dröm men hon fick inte möjlighet att förverkliga den, och nu får hon se sin dotter simma. Det var ett sånt tillfälle som kändes rakt i ryggmärgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet