Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har satsat motsvarande 15 miljarder kronor på att rena Seine. SVT har pratat med personer och besökt platser som är involverade i projektet. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Så kan svenska OS-hoppen påverkas av vattenkvaliteten i Seine

Uppdaterad
Publicerad

Med drygt en månad kvar till OS i Paris är vattenkvaliteten i floden Seine fortfarande för dålig för simning. Något som kan påverka de svenska tävlande.

– Jag vill jättegärna simma där om det är säkra förhållanden, men det skulle vara bra med en plan B, säger simmaren Victor Johansson.

Tester som publicerats av Paris stad visar att vattenkvaliteten i Seine fortfarande inte är på en acceptabel nivå. Det är bland annat för höga halter av E.coli-bakterier som kan orsaka diarré och sjukdom.

I OS ska simgrenen i triathlon och öppet vatten-simning på tio kilometer genomföras i floden. Victor Johansson, som även tävlar i 400, 800 och 1 500 meter frisim, planerar att göra sin OS-debut i öppet vatten.

OS i Paris 2024

– Jag förstår deras vilja att få igenom loppet. Det är inte så många som simmat genom Paris. Att kunna vara en av de första på över 100 år skulle vara väldigt coolt, säger han.

Utlovat presidentdopp och bajsprotester

Projektet med att rena Seine fick både president Emmanuel Macron och Paris borgmästare Anne Hidalgo att utlova ett dopp. Något som ännu inte blivit av.

I samband med beskedet startade en rörelse på sociala medier under en hashtag som på svenska översätts till ”jag bajsar i Seine 23 juni”, med motiveringen att ”de har satt oss i skiten, nu är det deras tur att vara i vår skit.”

Trots utmaningarna, ser Victor Johansson positivt på att det blir en uppståndelse runt tävlingen.

– Med den här publiciteten kanske människor får upp ögonen, att det här är en ny sport som de inte hört talas om. Jag tycker att det är kul att det blir en mediahajp.

Efterfrågar en plan B

Det som hittills kommunicerats är att öppet vatten-tävlingen kan skjutas upp. Victor Johansson tycker att ett alternativ skulle kunna vara att byta plats.

– Att flytta massa datum kan bli ganska bökigt med logistiken. Därför skulle det vara bra med en plan B.

Tilda Månsson ska tävla i triathlon. Hon säger till SVT att hon både mentalt och fysiskt förbereder sig på att utföra alla tre grenar.

”Det vore såklart tråkigt för både sporten och mig om det blir duathlon, men det är inget jag kan påverka så jag väljer att lägga fokus på det jag kan påverka” skriver hon i ett mejl.

SOK: Säkra på att arrangörerna fattar rätt beslut

Peter Reinebo, truppchef för den svenska OS-truppen i Paris, uppger för SVT att Sveriges olympiska kommitté har följt frågan noga och att idrottarnas hälsa är av största prioritet.

SOK uppger också att de är ”säkra på att arrangörerna fattar ett klokt beslut”.

OS-grenar i floden Seine

30 juli: Triathlon, herrar, individuell

31 juli: Triathlon, damer, individuell

5 augusti: Triathlon, mix, stafett

8 augusti: Simning öppet vatten, damer

9 augusti: Simning öppet vatten, herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet