En person står på en scen under en prisutdelning, iförd en elegant svart klänning, och håller i ett pris eller en åtråvärd text. Bakgrunden består av stiliserade ljuseffekter som skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sjöström prisades på Idrottsgalan Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström prisades på Idrottsgalan: ”Wow”

Uppdaterad
Publicerad

En enastående insats med dubbla OS-guld.

Sarah Sjöström, 31, tilldelas priset som kvinnliga idrottare på Idrottsgalan.

– I år ska jag ta en paus, men jag kommer tillbaka, säger Sjöström.

2024 har varit ett framgångsrikt år för Sjöström. Dubbla OS-guld under Paris-OS, på 50 och 100 meter fritt, var förstås höjdpunkterna. Bortsett från det så tog Sjöström i februari 2024 två VM-guld, 50 meter fjäril och 50 meter fritt i Doha, Qatar.

Under måndagens utsågs hon till Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. 31-åringen är den som har prisats flest gånger på galan, sju gånger till Årets kvinnliga idrottare, Bragdguldet två gånger, Jerringpriset två gånger, Årets prestation en gång och Årets nykomling en gång.

– Wow! Vad säger man? Sjunde gången som Årets kvinnliga idrottare. Jag är så tacksam att jag har fantastiskt team runt omkring mig, att jag har familjen och fansen som alltid stöttar mig. Tack så mycket, säger Sjöström.

Hyllade tränaren

Den svenska simstjärnan hyllade också sin tränare, Antonio Lutula.

– Sedan 2013 har jag simmat 100 meter fritt utan att vinna. Men under mitt femte OS ville tränaren se mig, han var nyfiken på vad jag kan åstadkomma. Jag hade inga tankar på att vinna, men allt förändrades när jag slog handen i kaklet. Tack för att du trodde på mig.

– I år har jag planerat att vara ledig, men jag kommer tillbaka, säger Sjöström som har tidigare meddelat att hon satsar mot OS 2028 i Los Angeles.

Här är alla vinnarna på Idrottsgalan 2025

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.