Sarah Sjöström snabbast av alla i försöken på 50 meter fritt

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Sarah Sjöström var klart snabbast av alla i försöken på 50 meter fritt.

Svenskan vann det tionde och sista heatet med tiden 23,85 – fyra hundradelar från det olympiska rekordet.

– Jag tror inte att jag har gjort en så snabb försökssimning på ett mästerskap tidigare, säger Sjöström till SVT Sport.

Sjöströms stora fokus detta Paris-OS har varit 50 meter fritt och under förmiddagens försöken drämde hon till med finfina 23,85.

Hon var därmed ensam under 24 sekunder och hela 42 hundradelar före näst bästa tid, polskan Katarzyna Wasick som noterades för 24,27 i nionde heatet.

OS i Paris 2024

– Det var överraskande snabbt. Jag brukar behöver några lopp på 50 innan jag verkligen kommer loss, så det känns väldigt bra, säger Sjöström till SVT Sport.

– Det är skönt att köra en längd där man inte behöver ha så mycket taktik när det kommer till vändning och andningsmönster och sånt. Det är bara att hålla ner huvudet och köra, fortsätter hon.

Sarah Sjöström innehar världsrekordet (23,61) på distansen, satt på VM i japanska Fukuoka i fjol.

Michelle Coleman till semifinal

Även Michelle Coleman är vidare till semifinal. Hon slutade trea i det åttonde heatet med 24,55. Hennes personbästa på distansen, från 2019, lyder 24,26.

– Det som gläder mig mest är att jag höll mig till planen och gjorde det jag skulle. 24,5 är en bra morgonsimning och det här var första 50:an, så det känns jättekul. Jag känner mig fräsch och pigg och njuter verkligen, men det är mycket jobb som ska göras i kväll också, säger Coleman till SVT Sport.

Semifinalerna avgörs i kväll och väntas börja 20.39.

Sverige till final i lagkappen

Lite senare, efter lunch, simmade Sjöström igen när det svenska laget (Sjöström, Hanna Rosvall, Sophie Hansson och Louise Hansson) tog sig vidare till söndagens final i lagkappen på 4x100 meter medley.

Sverige slutade fyra i sitt heat och sexa totalt på 3.57,33. Ryggsimmaren Hanna Rosvall slog personligt rekord för andra dagen i rad på startsträckan med 1.00,16.

Regerande OS- och VM-mästaren Australien var snabbast på 3.54,81 före Kanada och Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet