Foto: Bildbyrån

Allt talar för att sim-EM flyttas igen: ”Osannolikt att genomföra”

Uppdaterad
Publicerad

Sim-EM i Budapest skulle ha inletts den 11 maj men har sedan tidigare, preliminärt, skjutits upp till augusti.

Idag kom beskedet om att det europeiska simförbundet, LEN, letar efter nya datum, där ett av alternativen är maj nästa år.

– Vi inväntar svar från när VM ska avgöras, sedan kan vi ta ett beslut, säger Sven von Holst, vice ordförande i LEN, till SVT Sport.

EM skulle ha avgjorts under maj månad, men på grund av den rådande coronapandemin har de flesta mästerskap, i alla sporter, fått ställas in eller skjutits upp.

EM var temporärt framflyttat till augusti, men ser nu ut att skjutas fram ännu längre.

– Vad man har sagt är att det sannolikt inte kan gå i augusti. Det är inte realistisk, som läget i världen är just nu, att arrangera några tävlingar i augusti. Man jobbar nu för att hitta ett annat datum för det.

EM kan ställas in

Ett alternativ är att flytta fram mästerskapet ett år från den ursprungliga planen, vilket skulle betyda att det avgörs under maj månad nästa år, 2021.

– Det hänger ihop med OS (som är flyttat till nästa sommar) och VM, som sätter käppar i hjulet.

LEN måste nämligen ta hänsyn till när det internationella simförbundet, Fina, tar beslut kring när VM ska äga rum. VM i Fukuoka skulle avgjorts nästa sommar men tvingas flytta på sig på grund av OS.

– Allt styrs egentligen av VM i fukuoka, som ännu inte är fastställt när det ska gå. Det måste beslutas först.

Von Holst och LEN ska ha ett telefonmöte på söndag och skulle Fina ha kommit med ett beslut kring VM till dess, så kommer man snabbt kunna ta beslut kring EM – som till och med kan ställas in.

– Det kan bli så men det tror jag inte. Jag tror att man är väldigt angelägna om att genomföra det här.

Det står också klart att junior-EM och öppet vatten ställs in helt och hållet.

ARKIV: Sarah Sjöström vinner EM i Budapest 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.