• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Simon Sjödin under VM 2019. Foto: Bildbyrån

Simprofilens nya plan: kampen mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Hans medverkan i SVT-serien ”Blågula hjältar” skapade rubriker och har öppnat dörrar för framtiden.

Simprofilen Simon Sjödin, 34, gör sitt sista stora mästerskap i EM och tar sedan gärna en roll för kampen mot rasism.

– Absolut, varje individ har ett ansvar, säger han.

På onsdagsmorgonen tar Simon Sjödin klivet in i karriärens sista mästerskap.

15 år efter debuten på EM i Budapest sluter han cirkeln i Ungerns huvudstad.

– Jag ska se till att njuta av varje stund och verkligen ta till mig av det här. Det finns ingen press på mig, utan jag ska avsluta fint där allt startade, säger Sjödin som har 200 meter medley som huvudnummer och siktar på en finalplats.

Senare i veckan simmar han också 100 meter fjäril.

Vad han ska göra efter simkarriären har han lämnat öppet. Men en sak vet han. Efter sin medverkan i förre stavstjärnan Alhaji Jengs serie ”Blågula hjältar”, där åtta landslagsstjärnor i olika idrotter berättar öppet om rasism och fördomar, vill han gå vidare i den kampen.

”Varit ganska hektiskt”

Han har redan fått erbjudanden.

– Ja, det har varit ganska hektiskt, så jag har sagt att jag inte vill ta ställning till något nu. När EM är över kan vi börja skissa på idéer, säger Sjödin vars pappa är från Gambia.

TT: Vad har du fått för reaktioner för din medverkan i tv-serien?

– Väldigt positiva, folk som jag inte känner har skrivit och tackat för att jag belyser vissa frågor och att jag varit modig. Det var kul att Alhaji tog med mig i programserien, för jag känner att det här är viktigt, säger han.

I programmet berättar Simon Sjödin bland annat om motgången 2012 då han inte togs ut till OS i London. Simförbundet, landslagskompisarna och annat simfolk var upprörda då de ansåg att Sjödin hade klarat alla kriterier, men Sveriges olympiska kommitté (SOK) vek sig inte och sade blankt nej.

Plågsam sidsteppning

Sjödin var nära att lägga av, men beslöt sig för att visa att SOK hade gjort fel och fick sin revansch när han kvalade in till Rio 2016, hans andra OS. Men under alla år har Simon Sjödin funderat på om sidsteppningen 2012 ”beror på min hudfärg, min bakgrund eller att jag inte är en bra person”, som han uttryckte det i programmet.

Simon Sjödin säger att han undvikit ta en offentlig kamp mot bland annat rasism under sin tid som aktiv ”för att han haft fullt upp med karriären”.

Men i framtiden finns tiden.

– Varje individ har ett ansvar. Självklart kommer jag att engagera mig i simkunnighet och rasism och sådant som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer att försöka vara en ambassadör och se till att simningen är exemplarisk när det gäller inkludering och respekt mot varandra, säger han.

Fakta: Simon Sjödin

Född: 4 oktober 1986 (34 år).

Klubb: Neptun.

Främsta meriter: EM-brons på 4x100 meter fritt 2008 i långbana, silver på 200 meter medley 2013 och brons på 200 meter fjäril 2015 i kortbane-EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.