SVT Sports Lars Frölander om simsommaren i SVT

Frölander om simsommaren i SVT: ”Det lyfter sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en fullspäckad sommar med simning i SVT. Vi sänder tre olika mästerskap där långbane-VM i Budapest är först ut. Och med i truppen är förstås den starkast lysande stjärnan – Sarah Sjöström.

– Hon har medaljchans på allt hon ställer upp i, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

Det blir en sommar i simningens tecken. SVT sänder tre olika mästerskap och vi inleder i Budapest med långbane-VM. Det blir spännande tävlingar med bland andra Sarah Sjöström, systrarna Sophie och Louise Hansson.

Dessutom, för första gången sedan 2011, skickar det svenska landslaget ett herrlag.

– Det är jättebra för framför allt svensk herrsimning som inte haft så stora trupper. Erik Persson har varit den mest framgångsrike men nu dyker nya namn upp. Och ett deltagande i VM kan betyda mycket även för respektive idrottares karriär, säger Lars Frölander.

SVT sänder även SM, som äger rum i Linköping och knyter ihop säcken med sändningar från EM i Rom.

– Det är viktigt för svensk simning att idrottarna syns i svensk media. Det lyfter sporten och lockar unga att vilja vara med och tävla. Nya generationer. Det kan dessutom locka sponsorer som gör att idrottare bättre kan livnära sig på sin sport och nå större framgångar.

Här är de största svenska medaljchanserna

Sarah Sjöström är, föga förvånande, det hetaste medaljnamnet i VM. Och Frölander är nyfiken på stjärnans val av distans.

– Hon har medaljchans på allt hon ställer upp i. Hon har ju fokuserat mer och mer på kortdistanserna. Det blir intressant att se vilka grenar hon simmar och också hur hon gör på 100 meter fjäril, som har varit hennes paradgren.

Ett herrnamn som Frölander lyfter: Björn Seeliger. Han studerar på University of California och har visat på sin fina utveckling i USA. 2018 tog han fristilsguld i JEM och i VM kan han ta nästa stora steg.

– Björn Seeliger har simmat väldigt bra i år i amerikanska collegemästerskap. Den enda som har simmat snabbare där är amerikanen Caeleb Dressel, vilket ju är stort.

Caeleb Dressel, sjufaldig OS-guldmedaljör, har de senaste åren varit simningens stora dominant på herrsidan. Och det är lovande att en svensk simmare kunnat konkurrera på samma nivå som Dressel.

De kan överraska

Systrarna Louise och Sophie Hansson ska även med till VM i Budapest.

– Sophie Hansson utvecklas hela tiden och har ju visat att hon hör hemma i världstoppen. Hon kommer att vara ett hett namn under VM.

18-åriga Emelie Fast har redan hunnit med OS-debuten och är svensk simsports framtida namn.

– Emelie har en absolut potential. Ett personligt rekord i EM-semifinal redan som 17-åring och femma i en EM-final är lovande.

ARKIV: Nytt världsårsbästa av Sarah Sjöström (10 april 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.