Sarah Sjöström upplever karriärens värsta kris.Hon går en kamp mot klockan för att kunna ställa upp i OS. Foto: TT

Sjöström två veckor efter olyckan: ”Kanske ställer upp i en eller två grenar i OS”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två veckor efter olyckan där Sarah Sjöström ådrog sig en fraktur i armbågen.

Tiden fram till OS blir en kamp mot klockan – det kan bli aktuellt att minska antalet grenar.

– Jag kanske ställer upp i en eller två grenar, säger Sjöström, som annars ställer upp i flera grenar, till TV4.

Det var för två veckor sedan som han föll  på en isfläck och slog armbågen i asfalten. Hon var alldeles snurrig och tappade hörseln i samband med att hon ramlade men förstod inte att det var en fraktur trots att det knastrade när hon kände på armbågen. Hon tvekade att uppsöka akutmottagningen.

– Jag ville inte framstå som en dramaqueen och det dröjde innan folk i min omgivning förstod vad som hade hänt, säger Sjöström till TV4:s Nyhetsmorgon.

Tokyo 2020

 – Jag mår väldigt bra även om det varit kämpigt efter frakturen och operationen. Det kom som en chock att det var en fraktur, säger hon och känner att kroppen läker som den ska.

– Återhämtningen har gått väldigt bra, kanske lite för fort och för bra för det är då som man ska ta det lite lugnt. Jag klarar mig nästan utan mitellan och använder den mest för att vila axeln.

I bassäng om en vecka

Om en vecka kan hon börja träna i bassäng igen.  

– Om en vecka när jag tagit bort stygnen kan jag hoppa ner i vattnet och simma med benen, vilket varit en av mina svagheter som jag nu kan träna upp. Nu kan jag få riktigt starka ben eftersom jag bara kan träna dem i tolv veckor.

OS inleds om fem månader, eller 20 veckor, i slutet av juli. Med tanke på skadan kan det bli aktuellt att rensa i programmet, Sjöström simmar normalt sett väldigt många grenar. Vid VM i Gwangju för två år sedan tog hon exempelvis medalj i fem grenar.

– Jag kanske ställer upp i en eller två grenar och hoppas då kunna hålla en hög nivå. Jag har lyxen att min lägstanivå är ganska hög efter hård träning i många år. Även om jag inte kan nå världsrekord kan jag nå tider som räcker långt. Målet är att inte vara skadad när OS kommer igång. Jag måste i alla fall försök nå de där världstiderna igen. Jag ska göra allt jag kan för att det ska gå, säger Sjöström som även kan byta grenar beroende på känslan när hon väl kan börja simma igen.

– Om sprintdistanser är för tufft kan jag välja 200 meter frisim. Jag får se vad som fungerar.

Inopererad platta håller armbågen på plats

Det är den största motgång som 27-åriga Sjöström råkat ut för i sin karriär som inleddes på internationell nivå med EM-guldet i 100 meter fjäril i Eindhoven 2008.

– Det är den största utmaning jag gått igenom i min karriär. Inte bara fysiskt utan även mentalt. Jag får inte ha några bakslag. Vi får se hur snabbt jag kan komma tillbaka. Jag tar en dag i taget.

Sjöström har fått en platta inopererad i armbågen som håller allt på plats. Om tio veckor är det meningen att allt ska ha läkt med full rörlighet.

KLIPP: Sjöström skadad – måste opereras (7 februari, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet