• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sarah Sjöström tog OS-silver på 50 meter frisim. Foto: TT

OS-silver till Sarah Sjöström på 50 fritt: ”Helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström tog ett silver på 50 meter fritt.

Hon var bra med i hela loppet, men kunde inte göra någonting åt spelens simdrottning.

– Det är nog min största prestation. Helt galet, säger Sjöström i Discovery+ sändning.

Efter den olyckliga armbågsskadan har nu Sarah Sjöströms comeback resulterat i en ädel medalj.

Sjöström var bra med från start i finalen på 50 meter frisim i OS i Tokyo.

Tokyo 2020

När hon satte handen i kaklet hade hon bara en annan simmare framför sig.

Sjöström tog silver på 24.07. Åt OS simdrottning Emma McKeon kunde hon inte göra någonting åt.

”Det här är en klass för sig”

McKeon vann på nya olympiska rekordet 23.81 och har nu vunnit sex medaljer, tre guld och tre brons, i OS i Tokyo.

– Det är helt otroligt. Jag hittar knappt ord. Jag har inte hunnit smälta det än. Det var tuffa förberedelser för mig, både med pandemin och frakturen i februari. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka till den här nivån så snabbt, säger Sjöström i Discovery+ sändning.

– Det här är en klass för sig. Det är nog min största prestation. Helt galet. Jag hittar inte ord för hur tufft det har varit att hitta styrkan igen. Jag är stolt över att ha tagit mig till de här finalerna. Det betyder otroligt mycket för mig, fortsätter Sjöström.

Det här var första gången Sarah Sjöström, världsrekordhållare på sträckan på 23,67, simmade OS-final på 50 meter fritt.

– Jag var otroligt taggad. Fick nästan hålla tillbaka lite, säger Sjöström.

– Jag har inte hunnit prata med familjen än, men jag vill tacka alla morgonpigga som sitter och tittar.

Både 2012 och 2016 åkte hon ut i semifinal. På VM har hon såväl guld (2017) som silver (2019) och brons (2015).

Här är simstjärnans kamp tillbaka efter armbågsskadan.

6 februari: Efter att ha simmat världsårsbästa på 50 meter fritt i en träningstävling i Eriksdalsbadet halkar Sarah Sjöström på en isfläck och bryter armbågen.

8 februari: Sjöström opereras på S:t Görans sjukhus i Stockholm och ingreppet ses som lyckat. Men det kommer att ta tre månader tills hon kan belasta högerarmen för fullt. En mardröm för vilken idrottare som helst – inte minst med drygt ett halvår kvar till OS.

26 februari: Stygnen från operationen tas bort och Sjöström kan försiktigt börja träna i simbassäng, men armen får inte belastas för hårt.

Början av maj: Simstjärnan kan belasta armen igen, men bara i frisim. Påfrestningen för den skadade armen blir fortfarande för stor i fjärilsim.

1-2 juni: Tävlingscomeback i franska Canet. Inför tävlingen säger hon till TT att största utmaningen blir ”att få på mig tävlingsdräkten utan smärta”. Sjöström blir trea på både 50 och 100 meter frisim, men på tider långt ifrån det hon normalt gör.

25-27 juni: Andra och sista tävlingen inför OS går i Rom. Sjöström tar stora kliv framåt i frisimmet och gör comeback i fjäril. Hoppet om framskjutna OS-placeringar ökar.

26 juli: Sjöström blir sjua och är chanslös på medalj i OS-finalen på 100 meter fjäril där hon är regerande mästare. Beslutet att ändå simma fjäril tog hon först dagen före OS-invigningen.

30 juli: Bara 16 hundradelar fattas till en medalj på 100 meter frisim och Sarah Sjöström blir femma.

1 augusti: Tredje gången gillt för supersvenskan i Tokyo. Sjöström tar silver på 50 meter fritt och det osannolika har hänt – från operationsbord till en olympisk prispall på mindre än ett halvår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet