Foto: Bildbyrån

Därför plockar Sjöström bort paradgrenen: ”Naturligt med åldern”

Uppdaterad
Publicerad

OS-guld, fyra VM-guld i långbana och världsrekord.

Trots framgångarna har Sarah Sjöström valt att plocka bort paradgrenen 100 meter fjäril – för SVT Sport berättar hon varför.

– Det kommer ganska naturligt med åldern, säger hon.

Det var inför kortbane-VM i Abu Dhabi i december som Sarah Sjöström valde att avstå paradgrenen 100 meter fjäril.

– På det här programmet passar inte 100 meter fjäril då det krockar med 50 meter frisim. 50 meter frisim är ändå min huvudgren just nu så vill inte riskera något där, sa Sjöström till SVT inför mästerskapet.

Och planen är fortsatt att plocka bort 100 fjäril i framtida mästerskap – grenen där Sjöström bland annat tagit ett OS-guld och fyra VM- och EM-guld i långbana.

– Det känns bra, jag har långsamt trappat ner. Sedan vann jag EM-guld på 100 fjäril 2021 så kapaciteten att simma bra finns. Men när det kommer till OS och VM i långbana är det alltid svårare. Jag har börjat inse att jag inte kan ställa upp i mer än fem grenar varje mästerskap. Därför vill jag minska antalet grenar jag ställer upp i, säger Sjöström till SVT Sport.

”Naturligt att skifta fokus”

Vid kortbane-VM tog Sverige hela fyra lagkappsmedaljer. Det är en av anledningarna bakom Sjöströms beslut.

– Vi börjar få riktigt bra lagkapper också och jag vill kunna satsa där. Jag får välja vad jag vill prioritera och 50 fritt är min huvudgren nu och sedan får vi se om jag dyker upp på 100 fjäril då och då, säger hon.

Ytterligare anledning är att 28-åringen vunnit allt som går att vinna, fler gånger om, på 100 fjäril.

– Det kommer ganska naturligt med åldern. Jag har kört 100 fjäril så många gånger och vunnit EM, VM, OS och slagit världsrekord på långbana och kortbana. Jag har gjort allt man kan på den distansen flera gånger om. Det blir naturligt att skifta fokus och det blir roligare träningsmässigt. När du tillhört världseliten i nästan 15 år på en gren känner man att det är dags att sikta på något annt. Det var naturligt att gå över till 50 fritt.

Hur ser du på framtiden, hur långt fram blickar du?

– Jag tar alltid ett år i taget och har gjort det de senaste fem åren. Jag kommer att fortsätta göra så och sedan får vi se vad som händer.

KLIPP: Sjöström om tuffa 2021: ”Annan typ av utmaning” (19 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.