Sophie Hansson efter finalen på 100 meter bröstsim. Foto: Bildbyrån

Blev av med nyslagna rekordet – efter arrangörsmiss

Uppdaterad
Publicerad

Sophie Hansson lyckades inte slå nytt personligt rekord i EM-bassängen. Hon blev sist i finalen på 100 meter bröstsim.

Och den krånglande tidtagningen i EM-bassängen gjorde att hennes juniorrekord från lördagen raderades.

Sophie Hansson gjorde två fina lopp på lördagen. Både försöket och semifinalen gav personliga rekord. Till och med svenskt juniorrekord.

Sedan uppdagades det att tidtagningen i EM-bassängen konsekvent visat tider som varit en tiondel för bra.

EM-veckan

– Jag hade som mål att slå juniorrekordet igen, nu i finalen. Men det gick inte. Jag är besviken, sa Sophie Hansson efter finalen. Jag ska kunna simma snabbare.

Gick ut för hårt

Hansson konstaterade i efterhand att hon gick ut alldeles för hårt. När hon såg hur snabbt hon simmade till vändningen (31.47) kommenterade hon snabbt:

– Där har vi svaret på varför det gick som det gick. Jag hängde på de andra på banorna innanför.

I mål tappade hon och blev åtta med tiden 1.07.67.

– Nu får det bli revansch i medleylagkappen, sa Sophie Hansson.

Ryska favoriten Yulia Efimova vann guldet.

Kom fyra i semin

Om Sophie Hansson var ledsen så var bröstsimmarkollegan Erik Persson desto gladare. Efter ett svagt försök gjorde han ett fint lopp i semifinalen på 200 meter bröstsim och knep en finalplats, som sjätte snabbaste.

– Det var en ångestfylld paus efter försöket. Så jag är väldigt glad att jag kunde simma bra och komma under 2.10. Jag låg kvar länge och simmade av och försökte nollställa mig själv, förklarade han för SVT.

Erik inledde semifinalen lugnt, men kom tillbaka på tredje längden och kom fyra i sin semifinal till sist med tiden 2.09.86.

Svenska veteranen Simon Sjödin, 31, startade semifinalen på 200 medley för svagt. Och han kom aldrig riktigt ikapp och blev femma i sin semifinal, och nia sammanlagt, med tiden 2.00.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet