Stefan Nystrand om sin comeback som kan sluta i EM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där Stefan Nystrand berättar om hur han tänker kring en OS-satsning. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Stefan Nystrands comeback kan sluta i EM

Publicerad

För 15 år sedan var Stefan Nystrand en simmare i världstoppen. Han slutade 2013. Nu har han gjort comeback och hoppas få chansen i landslaget igen.

– Jag skulle kunna sikta mot EM i långbana i sommar, säger han till SVT Sport.

Se och hör Stefan Nystrand berätta hur han tänker om ett eventuellt OS och EM i sommar i klippet i spelaren

Sedan i höstas tränar 42-årige Stefan Nystrand hårt igen. Det som började som en kul grej med ett ”pappa-lag” till SM har blivit allt mer och tuffare träning. Och nu nosar han på landslaget.

– Det känns som jag börjat på ny kula igen. Jag slutade när jag var 31 år. Sen har jag inte alls kört så här mycket och nu vid 42 är det massa nya parametrar. Jag kör ett annat upplägg och är lite i blindo när det gäller hur toppa och maximera formen. Så det kan lika gärna gå käpprätt åt helvete som att det går bra, säger han och skrattar.

VM- och EM-guld

Nystrand har både VM- och EM-guld i lagkapp och en mängd individuella mästerskapsmedaljer på 50 och 100 meter frisim från 2000-talet. På måndag simmar han 50 m frisim på Swim Open i Stockholm.

– Jag tror inte jag kommer ned på de tiderna jag gjorde förut. Men jag tror jag kan nå en bra rimlig nivå faktiskt, typ 22,2 eller 22,3. Jag har gjort 22,8 den här säsongen men då har jag inte varit toppad och rakad som jag kommer vara nu. Men det kan lika gärna gå stolpe ut, jag har ingen aning faktiskt, säger Stefan Nystrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.