Lily King diskades. Foto: TT

Storstjärnan Lilly King diskades – överklagade men fick avslag av två instanser

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanskan Lilly King diskades i försöken på 200 meter bröst efter att ha gjort en osymmetrisk vändning.

Därefter svarade hon med förvåning och irritation.

– Under alla mina år har jag aldrig varit med om att någon diskats för det här, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

Lilly King var en av förhandsfavoriterna på 200 meter bröstsim.

Hennes gulddrömmar krossades dock redan i försöken under torsdagsmorgonen, trots att hon tämligen enkelt vann sitt heat före sydafrikanska konkurrenten Tatjana Schoenmaker.

Men när King kollade upp resultatlistan var hon diskvalificerad.

22-åringen kunde knappt tro sina ögon och lämnade bassängen irriterad. Orsaken till diskningen var att hon hade brutit mot regeln att vända symmetrisk, att händerna ska hållas jämna vid vändningar.

Även bland konkurrenterna var det förstämning.

– Det gör mig verkligen ledsen eftersom jag gillar att tävla mot de allra bästa men vi gör alla misstag ibland, säger ryskan Julia Efimova som var snabbast i semin på bröstsimmet till SVT Sport.

Frölander kritisk

USA lämnade därefter in en protest som senare avslogs. Enligt simsajten Swimswam tog King och det amerikanska simförbundet diskvalificeringen vidare till appellationsjuryn, som avslog protesten. Incidenten var den stora snackisen under torsdagen.

SVT Sports expert Lars Frölander är oförstående till varför King diskades.

– Det är en luddig regel. Vad jag kan se på bilderna, som inte är de bästa, är det inget som sticker ut. Jag vet inte om arrangörerna har bättre kameravinklar. Rent spontant tycker jag att det är en hård diskning. Av det vi kan se är det inget grovt, säger han.

Hur vanligt är det att simmarna gör osymmetriska vändningar?

– Det är jättevanligt. Under alla mina år, av vad jag kan minnas, har jag aldrig varit med om att någon diskats för det här. Det är väldigt ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.