Svenskt rekord i lagkappen: ”Oerhört stolta och nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska herrlaget på 4x200 meter frisim är klart för VM-final efter att ha satt svenskt rekord under försökspasset.

– Oerhört stolta och nöjda, det var vår målsättning. Vi har en lagkapp och vi är hundraprocentiga och i final, det är kul, säger Simon Sjödin till SVT Sport.

Sverige hade sjunde bästa tid till final, 6.59.91, nytt svenskt rekord, en sänkning på nästan 2,5 sekund av det tidigare rekordet från 2016. I laget simmade Gustaf Dahlman, Simon Sjödin, Adam Paulsson och Christoffer Carlsen.

– Det var skitroligt, vårt mål var att gå till final och det gör vi också. Vi får bara skärpa till oss lite till ikväll så kanske vi kan skala några sekunder, säger Gustaf Dahlman som simmade första sträckan.

Danmark har det Nordiska rekordet på 4x200 meter frisim, 6:54,88, som sattes under kortban-VM i Windsor för två år sedan. Ryssland var snabbast under morgonen med tiden 6:51:17.

Christoffer Carlsen var även i vattnet på 50 meter fjärilsim, en distans han väldigt sällan simmar, Carlsen simmade på 24.17 vilket gav plats 44:a bland de 98 startande men svensken var långt ifrån en semifinal.

Det är ju ingen favorit eller specialdistans, men det var bra uppvrämning inför laget, säger Christoffer Carlsen.

Eriksson och Rosvall ej vidare

Hanna Eriksson gjorde sin tredje snabbaste tid hittills på 400 meter frisim, 4:10:70, en tid som är 2,5 sekund från det säsongsbästa hon satte på SM för några veckor sedan. Men 19-åriga Eriksson hade betydligt bättre känsla idag i vattnet än på 800 meter frisim tidigare i veckan.

– Med tanke på att det är mitt tredje snabbaste lopp någonsin på en fyrahundring och det är mitt snabbaste morgonlopp jag någonsin gjort så är jag faktikst nöjd, berättar Hanna Eriksson.

Hanna Rosvall blev 25:a i försöket på 50 meter ryggsim med tiden 27.54, drygt en halv sekund över sitt personliga rekord. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.