Simningens besked: Transpersoner begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Transpersoner inom idrotten har varit omdebatterat de senaste åren. I dag fattade det internationella simförbundet beslutet att en person som föds som man bör ha genomgått en könskorrigering innan tolv års ålder för att sedan få tävla med kvinnor.

– Det var ett beslut i rätt riktning, säger svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT Sport.

Lia Thomas blev i mars historisk med sin seger i collegemästerskapets 500 yards fritt genom att som första person född som man vinna en damklass. Det kommer Thomas inte vara tillåten att göra om.

Det internationella simförbundet (Fina) en extrainsatt kongress i Budapest och röstade om hur tävlingsbestämmelserna för transpersoner ska se ut inom simningen i framtiden.

Man kom fram till att man bör ha avslutat sin könskorrigering innan tolv års ålder för att få tävla med damer.

– Det var ett beslut i rätt riktning. Det innebär att kvinnoklassen blir skyddad. Det blir en viktig rättviseaspekt, säger svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT Sport.

196 röstade för, 42 emot och 36 blankt.

– Det är en jättesvår och komplex situation. Våra idrottare måste komma i första hand och när jag säger idrottare så menar jag varenda idrottare, säger Finas ordförande Husain Al-Musallam på kongressen och fortsätter:

– Det här är en policy som inte kommer att stödas av vissa av våra idrottare som är transpersoner.

Man har även tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda så kallade öppna klasser för transpersoner.

– På kongressen diskuterades ju inkludering och det är inte så att kongressen har fattat ett beslut om att transpersoner inte ska känna sig välkomna, utan presidenten sade att han vill tillsätta en arbetsgrupp för att se till att transpersoner ska kunna känna sig inkluderade, säger Zätterström.

KLIPP: Historisk som första transkvinna att vinna collegemästerskapet (18 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.