• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjöström om OS-gränsen: ”Hört många som skulle mått bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Lindberg vill att Internationella olympiska kommittén går ut med en rekommenderad åldersgräns för OS-deltagande.

Sarah Sjöström förstår hennes farhågor.

– För mig funkade det att vara med på OS när jag var 14 år. Men jag har hört många som skulle mått bättre om de inte varit med på OS i väldigt ung ålder, säger den svenska simstjärnan till SVT Sport.

Förra sommaren stod 12- och 13-åriga skateboardåkare på prispallen i OS i Tokyo. Gunilla Lindberg, ledamot i Internationella olympiska kommitttén (IOK), berättade i en intervju med SVT Sport tidigare i maj att det fick folk att reagera.

– Det var flera som frågade sig om man ska vara olympisk guldmedaljör när man är 13 år. Då är man till exempel för ung för att starta på ungdoms-OS där du ska vara mellan 15 och 18 år, sa Lindberg då.

De enskilda OS-sporterna sätter sina egna åldersgränser för deltagande i olympiska spel men Lindberg driver just nu hårt att IOK borde gå ut med en åldersrekommendation på 16 år.

– Jag tror att hon (Gunilla) har bra koll på de där bitarna , men man måste också se det ur olika perspektiv. Jag har hört många som skulle mått bättre om de inte varit med på OS i väldigt ung ålder. Det är en svår fråga det där, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Slog igenom som 14-åring

Henrik Harlaut, som tog OS-brons i big air i februari, stöttar Lindbergs förslag.

– Ja, det låter väl smart. Det kanske inte är det bästa att få så mycket press på sig så tidigt, säger han.

För Sarah Sjöström kom genombrottet 2008 när hon 14 år gammal vann EM-guld på 100 meter fjäril. Samma år gjorde hon också OS-debut.

– För mig funkade det att vara med på OS när jag var 14 år. Jag hade rätt stöd och folk omkring mig, så som förbund, tränare och föräldrar. Rätt förutsättningar. Det är inte säkert att unga idrottare som kommer till OS har det och då kan jag tänka mig att det blir tufft.

”Ska inte pressa fram något”

Skicrosstjärnan Sandra Näslund anser att det finns både för- och nackdelar med en rekommenderad åldersgräns.

– Är du bäst i världen så är det ju så, men sedan ska man inte pressa fram något. Är man 13 kanske man är lite väl ung, säger Näslund.

Näslund var 17 år när hon OS-debuterade i Sotji 2014.

– Jag var ganska ung när jag gjorde mitt första OS. Då hade jag inte så mycket press men det var nervöst och en stor upplevelse och en stor dröm som gick i uppfyllelse. Jag var ju lite äldre så det är svårt att sätta sig in i hur det känns för en 13-åring, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.