Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ferrys kritik efter vådaskottet Foto: NRK & SVT

Björn Ferrys kritik efter vådaskottet: ”Kommer inte bli okej att ha vapnen på hotellen”

Uppdaterad
Publicerad

Sturla Holm Lägreid sköt ett vådaskott på hotellet under världscuphelgen i Lenzerheide, något som norrmannen ångrade senare.

SVT:s expert Björn Ferry menar att det finns stora problem med säkerheten.

– Jag tror att skidskyttet har haft lite silkesvante-behandling av polis och myndigheter.

Vådaskottet ska ha avlossats när Lägreid torrsköt på hotellrummet i fredags. Skidskyttarna ska egentligen få ammunition på arenan men norska förbundet hade brustit i sina rutiner och 26-åringen hade fått ammunition på hotellet.

SVT:s expert Björn Ferry är kritisk till hur säkerheten kring vapenhanteringen ser ut inom skidskyttet.

– Men vi ser tydligt att en del inte har säker vapenhantering i hur de tar på sig gevären eller hur de står på skjutbanan. Titta var piporna pekar och det är inte alltid säkert.

Han fortsätter:

– Har man ett vapen på hotellrummet och går ner och käkar, då ligger ett vapen på hotellrummet. Så kommer en städare ligger det ett vapen och eventuellt ammunition där. Om någon börjar gräva i det här så kommer regelverket stramas åt och det kommer inte bli okej att ha vapnen på hotellen längre, säger Ferry.

Vad säger vapenlagarna? Får man stå och torrskjuta med ett vapen i ett hotell?

– Jag tror att skidskyttet har haft lite silkesvante-behandling av polis och myndigheter. De har ju vapnen på hotellet och går ut i korridoren. Hade det hänt på ett annat sätt med ett jaktvapen skulle folk ringa 112 och springa som en tok, speciellt i tiderna vi lever i nu med förhöjd terrornivå. Jag tror att det kommer att bli tuffare för skidskyttarna att åka runt med vapen som de gör.

Ferry tror att elektroniskt skytte är framtiden.

– I förlängningen är min lösning att gå över till elektroniskt skytte för att slippa risken för olyckor och framför allt för att minska olägenheter i att flytta vapnen och säkerhet för allmänheten.

Internationella skidskytteförbundet skrev i ett pressmeddelande i går att man berömmer det norska laget och åkarens ”ansvarsfulla beteende genom att rapportera incidenten och inse vikten av att följa säkerhetsföreskrifterna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.