Jevgenij Ustjugov (till vänster) under OS 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen

De tidigare ryska skidskyttestjärnornas överklagan avslås – Norge får behålla sitt OS-brons från 2014

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundets antidopningspanels dom från 2020 fastslås.

Cas (idrottens skiljedomstol) meddelar nu att de avvisar överklagandena från de tidigare ryska skidskyttestjärnorna Jevgenij Ustjugov och Svetlana Sleptsova.

Det betyder att Norge blir nya bronsmedaljörer från herrarnas stafett i skidskytte under vinterspelen i Sotji 2014.

Det var i februari 2020 internationella skidskytteförbundets antidopningspanel meddelade att Jevgenij Ustjugov och Svetlana Sleptsova skulle få sina resultat från OS i Sotji 2014 ogiltigförklarade.

Jevgenij Ustjugov var en del av det ryska lag som tog OS-guld i herrstafetten där Norge slutade fyra.

Anledningen till domen var att duon hade brutit mot antidopningsbestämmelserna. Beslutet överklagades av ryssarna, en överklagan som nu har avslagits.

”Sjukt länge man fått vänta”

Idrottens skiljedomstol (Cas) meddelade under gårdagen att domen från internationella skidskytteförbundets antidopningspanel står fast – vilket alltså innebär att Norge tar hem OS-bronset.

Ole Einar Björndalen, som är den främste OS-medaljören genom tiderna på herrsidan med sina tidigare 13 medaljer, får nu ytterligare en medalj till sin samling.

– En OS-medalj är fint och stort och jag är mycket glad för det här och det är bra att rättvisan segrar till slut, säger Ole Einar Björndalen till SVT Sport.

– Men det var sjukt länge man har fått vänta på detta, fortsätter han.

– Som det alltid är med sådana här situationer så hade tävlingen blivit helt annorlunda om de hade åkt fast i en tidig fas av mästerskapet.

”Trodde det var avgjort”

Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Ole Einar Björndalen och Emil Hegle Svendsen utgjorde det norska stafettlaget i Sotji.

– Helt ärligt så trodde jag att det var avgjort för några år sedan. Jag har aldrig fått en medalj per post. Nu får jag uppleva det, säger Svendsen till TV2.

I och med avslaget tar Tyskland hem guldet och Österrike säkrar silvermedaljen. Även Ustjugovs resultat i världscupen säsongen 2013/14 stryks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.