Svenska skidskyttelandslagets VM blev en succé. Foto: TT

Pengaregn över svenska VM-laget: Närmare 3 miljoner i prispengar

Uppdaterad
Publicerad

VM i Oberhof blev en succé för det svenska skidskyttelandslaget som lämnar Oberhof med elva medaljer – nytt svenskt medaljrekord. Medaljsuccén resulterar i prispengar på närmare tre miljoner kronor.

Sverige slog nytt medaljrekord på VM i tyska Oberhof när laget tog elva medaljer. Succén resulterade inte bara i en hel drös medaljer, utan också i stora prispengar. Tillsammans har laget kört in närmare tre miljoner kronor.

Störst klirr i kassan för Öberg

Medaljrekordet är en kross av det tidigare rekordet på sex medaljer från VM i Pokljuka 2021. Laget tog tillsammans tre guld, tre silver och fem brons. Störst klirr i kassan blev det för VM-drottningen Hanna Öberg som tog fyra medaljer varav två guld. Det resulterar i prispengar på 897 000 kronor.

– Det är helt fantastiskt, en kross av förra rekordet. Vi ska också komma ihåg att Elvira Öberg, vår största stjärna inför VM, inte tagit någon individuell medalj, säger SVT Sports expert Helena Ekholm.

Samuelsson tvåa på listan

Sebastian Samuelsson blev Silver-Sebbe med hela svenska folket när han slog igenom i OS 2018 genom att ta silver på jaktstarten. Under VM:s sista dag sköt han fullt och vann masstarten före Martin Ponsilouma och Johannes Thingnes Bö. Därmed tog han sitt första individuella mästerskapsguld.

 Samuelsson tog totalt fyra medaljer under mästerskapet och drog in prispengar till ett värde av 682 000 kronor.

Trea på listan är Linn Persson som kom till VM utan en individuell mästerskapsmedalj. Mästerskapet blev en succé för svenskan som nu lämnar Oberhof med två individuella medaljer och brons i stafett. Det gör att Persson får ett pengatillskott på 517 000 kronor.

KLIPP: Se när det brister för Hanna Öberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så mycket drog de svenska åkarna in under VM:

Hanna Öberg: 897 000

Sebastian Samuelsson: 682 000

Linn Persson: 517 000

Martin Ponsilouma: 358 600

Anna Magnusson: 139 700

Jesper Nelin: 118 800

Elvira Öberg: 85 800

Peppe Femling: 74 800

Mona Brorsson: 73 700

Totalt: 2 948 000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.