Här förklarar Ulrika Öberg, tekniska kommittén EBU hur man testar skidor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT och Bildbyrån

Så mäts fluorhalten under skidskyttarnas skidor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 juli 2023 är det totalstopp för fluorvalla inom all skid- och skidskyttesport på internationell nivå. Men hur mäts fluorhalten inom skidskyttet och hur kan det leda till startförbud?

Se skidorna mätas och förklaringen bakom i spelaren ovan.

SE MER: Det här är nya flourförbudet i skidvärlden

Fluorvalla förbjuds i alla skid- och skidskyttetävlingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SE MER: Det här är nya flourförbudet i skidvärlden Foto: TT

vad är flourvalla?

+ Högfluorerade ämnen finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, nonstick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

+ Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

+ Fluorvallor innehåller högfluorerade ämnen som tillhör antingen C6- eller C8-kemin. Skillnaden mellan C6 och C8 är längden på kedjan av kolatomer (sex eller åtta atomer). Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen och högfluorerade ämnen som tillhör C8-kemin är förbjudna enligt EU-lag.

+ Ambitionen är att förbjuda all fluorvalla, men problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system för kontrollerna som gör det möjligt att på ett smidigt sätt valla och kontrollera skidorna inför tävlingarna.

+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

+ Kritik som lyfts mot ett totalförbud har handlat om att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system som gör det möjligt att på ett smidigt sätt kontrollera skidorna inför tävlingarna.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.