Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tilda Johansson berätta om jobbet på gymnasiet: ”En stor anledning” Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Skidskytten Tilda Johansson kämpar med att hitta kärleken till sporten igen – siktar mot världscupen

Uppdaterad
Publicerad

För sju månader sedan var Tilda Johansson nästan helt säker på att hon aldrig skulle tävla i skidskytte igen.

Nu är hon på väg till VM i rullskidskytte och siktar mot världscupen i vinter.

– Det är väldigt mycket fokus på glädje. Jag vill ju göra det här, för min skull, för att jag tycker om det här, säger Tilda Johansson till SVT Sport.

I januari pausade Tilda Johansson, 25, skidskyttekarriären på obestämd tid. Glädjen för sporten var borta och prestationsångesten tog över.

Sedan dess har hon jobbat för att hitta tillbaka.

– På tävlingar är det är mycket prestation, resultatlistor hit och dit. Det är folk som frågar ”hur är formen?” och så vidare. Då är det lätt att man glömmer att det här är en sport jag älskar, som jag tycker är så otroligt kul att utföra, säger Tilda Johansson.

Under pausen började hon jobba som lärare på skidskyttegymnasiet i Sollefteå och jobbet har varit en stor hjälp på vägen tillbaka.

Hör Tilda Johansson om inspirationen från eleverna i spelaren ovan.

Utöver jobbet på skidskyttegymnasiet har hon tagit hjälp av en idrottspsykolog och fått mycket stöd från nära och kära. Hon menar att även om hon gjort framsteg är det fortfarande en process.

”Vill ut internationellt”

På SM i rullskidskytte blev det en bronsmedalj för Tilda Johansson i distansloppet. Trots en uppladdning som bestod av halsfluss och en antibiotikakur. Hon var inte ens säker på att hon skulle ställa sig på startlinjen.

– Jag kan helt ärligt säga att på lördagen när jag vaknade inför distansen så kände jag ”nej, ska vi åka hem?”

Men hon kom till start och nu är hon på väg till VM i rullskidskytte med landslaget.

– Det är klart att man vill åka dit och göra det bra, så är det alltid och så kommer det alltid vara. Men jag tror också att det kommer bli lättare att åka dit nu när jag ändå har varit öppen om det här, att jag har haft det tufft och det är inte en självklarhet.

– SM gav mycket motivation och en morot att fortsätta göra jobbet fram mot vintern. Jag vill ut internationellt, världscupen är väl det jag siktar på.

Även om hon ser fram emot att åka till VM och vara del av ett lag kommer Tilda Johansson att fortsätta sin egen satsning utanför landslaget framöver. Hon vill gärna se hur långt hennes eget upplägg kan nå.

– Jag känner mig väldigt trygg och lugn med det. Jag mår otroligt bra nu och tycker att jag har hittat ett sätt som funkar för mig, säger Tilda Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.