Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör landslagstränaren om att Stina Nilsson petas från världscupen. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson petas från världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har varit med i svenska världscuplaget samtliga tävlingsveckor denna säsong – nu petas hon och får i stället köra IBU-cupen.

Även Johanna Skottheim ställs över i Ruhpolding.

– Det är viktigt att Stina får tävla mycket nu och så det är bättre hon kör IBU-cupen denna vecka, säger landslagstränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Stina Nilsson hade svårt att hitta formen före jul. En 33:e plats är säsongens hittills bästa resultat. När väl åkformen var bättre i Pokljuka förra veckan blev det fyra bom i stående skyttet och missad jakstart. Nu blir hon kvar i Pokljuka där IBU-cupen kör denna vecka och får tre tävlingar med distans och dubbla sprinttävlingar och talangen Sara Andersson får chansen i världscupen som körs till helgen.

– Det är inget konstigt. Stina var beredd att köra IBU-cupen redan förra veckan. För henne är det viktigaste att tävla mycket nu, säger Johannes Lukas. 

Då det är distans, stafett och masstart på programmet i Ruhpolding så hade det troligtvis bara blivit en tävling där för Stina. 

Skottheim åker hem

Inte heller Johanna Skottheim är uttagen till tävlingarna i Ruhpolding. Efter att ha börjat säsongen strålande i Idre och med en 13:e plats i Kontiolahti har formen dalat. I Pokljuka blev det plats 58 på sprinten och hon hade en misslyckad jaktstart.

– Johanna har åkt hem till Sverige nu. Hon behöver träna och hitta rätt känsla igen. Vi räknar med att hon är tillbaka och tävlar till EM i Lenzerheide i slutet av januari, säger Johannes Lukas.

Däremot är Hanna Öberg tillbaka efter att ha missat världscupen i Pokljuka på grund av sjukdom.

– Formen känns av förklarliga anledningar en aning oviss men jag ser framför mig att den allt eftersom ska bli bättre och bättre de kommande veckorna, säger Hanna Öberg.

KLIPP: Björn Ferry om Stina Nilssons säsongsinledning (19 december 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Nilsson har inte fått till det den här säsongen och varit 33:a som bäst på sju tävlingar. Foto: TT

Hela svenska truppen till Rupholding 11-15 januari

Elvira Öberg, Piteå skidskytteklubb 

Linn Persson, SK Bore  

Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb 

Mona Brorsson, Finnskoga SK 

Hanna Öberg, Piteå skidskytteklubb 

Sara Andersson, Mora Biathlon  

Martin Ponsiluoma, Tullus SG 

Sebastian Samuelsson, I 21 IF 

Jesper Nelin, Piteå skidskytteklubb 

Peppe Femling, Piteå skidskytteklubb 

Emil Nykvist, SK Bore 

Malte Stefansson, Oxbergs IF 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.