Marte Olsbu Röiseland vet knappt någonting om nästa års OS-arena i Peking. Foto: Bildbyrån

Röiseland inför OS nästa år: ”Jag vet ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags avslutades världscupen i skidskytte i ett blåsigt Östersund. Nästa säsongs stora höjdpunkt är OS i Peking, som blir en ny upplevelse för åkarna.

– Jag vet ingenting, säger Marte Olsbu Röiseland.

Det kinesiska landslaget lämnade inte ens landet under förra säsongen och tränade i en bubbla under överinseende av Ole Einar Björndalen.

Röiseland slutade tvåa i den totala världscupen efter landsmaninnan Tiril Eckhoff men gick som alla andra åkare miste om den planerade världscuptävlingen i Peking som även skulle fungerat som ett för-OS, på grund av coronarestriktioner.

Åkarna har aldrig tävlat i Peking och vet bara att stadion ligger högt på 1700 meters höjd och är känt som ett köldhål, ner till minus 35 grader, och att det ofta råder hård blåst. Den sista blåsiga dagen i Östersund i masstarten i söndags blev alltså en perfekt hävstång in till nästa års OS-säsong.

– Jag vet ingenting. Jag ser fram emot att förbättra mig nästa år. Vad är det för växlar (i skejttekniken), är det vind eller inte, är det sandstorm eller snöstorm? frågar sig Röiseland i NRK.

LISTA: Lista: Skidskyttarnas framgångar – därför har de lyckats i år (19 mars 2021)

Röiseland tog två silver i Pyeongchang

Senaste OS var också i Asien, sydkoreanska Pyeongchang, och där var det viktig kunskap som deltagarna fick med sig från för-OS året innan, 2017.

– Det var väldigt viktigt för mig att köra dessa tävlingar. Det skiftade väldigt mycket vädermässigt och var något jag tog lärdom av. Då kände jag mig bra förberedd, säger Röiseland, som fick med sig två silver från spelen 2018.

Normalt sett har arrangören filmat banan med en goprokamera så att aktiva och ledare kan få en bild av hur förhållandena är men det har inte kommit något sådant material.

För att möta förhållandena i Peking har Norge planerat in tre höghöjdsläger före nästa säsong.

Det kinesiska laget tränas av legendaren Ole Einar Björndalen och hans fru Darja Domratjeva. De har inte lämnat Kina på hela säsongen utan befunnit sig i en bubbla för att förbereda sig inför nästa års mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.