Thingnes Bös sena ändring inför VM: ”Inget man rekommenderar”

Uppdaterad
Publicerad

Han leder världscupen – han är favorit att vinna guld i VM.

Trots det väljer Johannes Thingnes Bö att ändra på sitt gevär.

– Det är inget man rekommenderar, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

NRK har gjort en intervju med Norges stora hopp i skidskytte-VM: Johannes Thingnes Bö. Där berättar 27-åringen att han gör en förändring inför mästerskapet.

Thingnes Bö verkar inte nöjd med geväret – trots att han leder den totala världscupen.

”Då hade jag sett smart ut”

Varje åkare har en specialanpassad stock till sitt gevär och inför säsongen bytte norrmannen ut den. 27-åringen har haft problem med sin skytteställning på skjutvallen och väljer därför att drastiskt byta ut stocken.

– Jag har försökt att skruva på vapnet och misslyckats. Det har jag gjort i hela december och januari, men jag insåg att ingen annan håller på med det. Då kände jag att det fick vara nog, säger Thingnes Bö till NRK.

– Inget hade varit bättre än om det visar sig vara ett genidrag. Då hade jag sett smart ut. Men om det går dåligt är jag kanske tidernas dummaste skidskytt.

SVT Sports expert Björn Ferry är förvånad.

– Det är inget man rekommenderar, att man byter utrustning innan VM. Det är något man normalt gör på våren eller försommaren. Då testar man nya grejer – skjutställningar, skruvar på geväret eller fixar med tekniken – och sedan tränar man på det hela vägen till säsongen och håller fast vid det. Men han har valt att byta ut träddelen nu, säger Ferry i VM-magasinet på SVT.

– Den är individuellt anpassad, de ser olika ut. Det finns inte en stock som är den andra lik, utan den är anpassad – både för liggande och stående. Det är inget man ändrar på inför ett VM.

”Något han inte är nöjd med”

Det finns två förklaringar – en mer trolig än den andra:

– Han tycker väl inte det har funkat riktigt, det är något han inte är nöjd med – fast han leder totala världscupen. Man tycker att det funkar tillräckligt bra för att han ska vinna tävlingar.

– Eller så vill han göra det för att sänka pressen, haha. Om han bommar kan han säga ”vad synd att han fixade med geväret, det var inte han som bommade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.