Legendaren Gustafson: ”Folk kommer att komma ihåg vad de gjorde”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poels dubbla guld gjorde att han kopierade Tomas Gustafsons bedrift från OS i Calgary 1988. Gustafson satt klistrad vid tv:n och följde dagens lopp på 10000 meter.

– Det är en magisk händelse och jag tror att folk kommer att komma ihåg vad de gjorde när han satte sitt världsrekord och vann sitt guld, säger Gustafson till SVT Sport.

Gustafson, som har tre OS-guld och ett silver, har bra kontakt med van der Poel, kommenterar loppen på Viaplay, och var med på cykelpass vid basen i tyska Inzell i höstas.

– Det var häftigt och det måste vara fantastiskt kul att ha gjort den resan och sedan få avsluta den med världsrekordet, säger Gustafson.

OS i Peking 2022

Vad tänkte du när tiden dök upp?

– Jag hade världsrekordschemat framme redan från start. När Patrick Roest hade åkt på 12.44 kändes det som om rekordet fanns inom räckhåll. Faran för Nils hade varit om han börjat på de varvtider som han avslutade med för då hade han kunnat spräcka sig men han växte in i den nivån under loppet gång.

Många höll andan när van der Poel vinglade till vid ett felskär på ett av slutvarven.

”Vet inte varför felskäret hände”

– Sedan hade han ett felskär där varvtiden gick upp ett par tiondelar som han sedan hämtade in. Jag såg vad som hände men inte varför, det var som om han hakade i någonting. Det var samma sak vid världscupen i Stavanger. När du är väldigt trött är risken större. Hade han ramlat hade det varit väldigt dramatiskt. 

– Han var nog enormt inspirerad på slutet och kände att han hade total kontroll på prestationen.

Frun: ”Ni är ganska lika”

Du gjorde samma prestation i Calgary med guld på 5000 och 10000 meter. Kan man jämföra era prestationer?

– Det är svårt att jämföra eftersom han är en annan generation men min fru brukar säga att ”ni är ganska lika egentligen i ert sätt att resonera” men Nils är Nils, säger Gustafson och tänker på målmedvetenheten som förenar de två.

van der Poel har förklarat att han ska åka VM senare i vår. Gustafson hoppas på att få se ännu mer av Poelstjärnan.

– Kunde han sätta världsrekord i Peking tror jag att han kan gå under sex minuter på 5000 meter vid världscupfinalen i Heerenveen. Det vore häftigt att få göra det inför en fullsatt arena. Att få börja med en femma istället för en sexa, säger Gustafson om den hägrande drömgränsen på distansen.

Nils van der Poels världsrekord:

5000 m: 6.01,56

10000 m: 12.30,74

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet