Foto: Bildbyrån

Tomas Gustafson om van der Poels utspel: ”Uppblåst”

Uppdaterad
Publicerad

Det nederländska förbundet har en isexpert på plats i skridskoovalen i Peking för att försöka påverka ismakarna att göra isen kallare. Det rasade den svenske stjärnan Nils van der Poel mot tidigare i dag. Legendaren Tomas Gustafson ger inte mycket för debatten.

– Om man gör isen kallare så tycker jag att det är till allas fördel, säger han till SVT Sport.

Nils van der Poel kallade Nederländernas drag att försöka påverka genom isexperten Sander van Ginkel för ”korruption” och ”en skandal”.

Tomas Gustafson, med OS-guld från Sarajevo 1984 och Calgary 1988, håller inte med.

OS i Peking 2022

– Jag tror att det är uppblåst. Om det är så att man gör isen kallare så tycker jag att det är till allas fördel. Det är inte så att man skapar en is som är bättre för Nederländerna. Så ser inte jag det, säger han.

Han förklarar ändå varför nederländarna troligtvis vill ha kallare is i Peking.

– Han som har hand om isen i Peking är från Calgary. Den isen brukar vara ungefär minus nio grader. Och isen i Heerenveen i Nederländerna brukar vara minus 12-13 grader. Om isen i Peking är lite varmare än det brukar vara i Heerenveen så märker åkarna det, säger han och fortsätter:

– Jag har varit lite förvånad över varför man inte har fryst på isen hårdare och det är väl det de har försökt påverka. Om det passar nederländska åkare bättre än andra kan inte jag svara på.

I en intervju på schaatsen.nl säger van Ginkel att kallare is gynnar de nederländska åkarna.

– Det vore skillnad om de skulle påverka så att de sista två paren på 10 000 meter, där Nils åker, skulle få kraftigt försämrade förhållanden. Men det finns inte, det existerar inte. Man påverkar i sådana fall isen över hela tävlingen och då åker ju Nils bara snabbare. Och då får vi gratulera, tycker jag, säger Gustafson.

Han hoppas att van der Poel, som tog guld på 5 000 meter, inte lägger mer kraft på det här innan det är dags för 10 000 meter på fredag.

– Jag hoppas att det här är över nu. Att det bara är något som han säger och sedan är det borta. Sådana här grejer ska inta äta sig kvar. Jag hoppas att han är duktig på att filtrera bort det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet