Nils van der Poel. Foto: Bildbyrån

Nils van der Poel tog VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel är bäst i världen.

Svenske skridskostjärnan vann VM-guld på 5000 meter i Heerenveen efter att ha åkt taktiskt perfekt.

– Jag är väldigt glad. Det är coolt och häftigt, säger han till SVT Sport.

För första gången sedan 1976 har en svensk vunnit VM-guld i skridsko. Då var det Johan Granath som vann i sprint, nu heter världsmästaren Nils van der Poel.

24-åringen från Trollhättan körde i tävlingens näst sista heat. Favoriten Patrick Roest, Nederländerna, var då i ledning på tiden 6.10,05. van der Poel låg ett par sekunder bakom efter de inledande varven – men avståndet krympte sedan för varje skär. Och bredvid vågade inte Roest titta.

”Tur med Patrick i paret innan”

– Vi hade tur att Patrick gick paret innan så vi hade en god uppfattning för vad som skulle krävas för att kunna utmana om de finaste placeringarna. Vi försökte gå ut på 29,2, 29,3 och spelade säkert och se hur mycket som fanns kvar de fyra, fem sista varven, säger van der Poel.

van der Poel hade ett enormt sistavarv på 28,8 mot Roests 30,3 och lägger nästan hela vinstmarginalen på 1,6 sekunder det sista varvet.

– Jag följde ett rakt schema vilket gjorde att de som följde det från tv:n såg att jag låg efter medan jag såg att jag låg före hela tiden men jag visste inte att jag åkte ifrån honom det sista varvet, säger van der Poel leende.

Hur var det när du fick grepp på honom med ditt raka schema?

– Det var en väldigt god känsla. Med fyra varv kvar började jag förstå vad som skulle ske, fortsätter van der Poel.

”Tråkigt att se en av sina vänner bli så besviken”

Det var inte enbart sprudlande känslor att ha slagit hemmaåkaren Roest som van der Poel tävlat mot sedan tolvårsåldern. De är också nära vänner.

– Det är givetvis tråkigt att se en av sina vänner bli så besviken när man är näst bäst i världen på att åka skridskor, samtidigt var det kul att kunna utmana honom i dag, säger van der Poel om känslorna.

Det var det första svenska VM-guldet sedan 1970-talet och nu har du gjort sporten stekhet. Hur känns det?

– Det är väldigt kul att sporten har fått ett uppsving. Det är en idrott som gett mig otroligt mycket och gjort den till den den jag är i dag. Det gläder mig att fler får upp ögonen för den, säger van der Poel.

Om han hade gjort det, hade han då sett att van der Poel var förbi inför sitt sista varv. Svensken gjorde en urstark avslutning – och han vann på 6.08,39. En tangering av sitt svenska rekord – och framförallt 1,6 sekunder snabbare än silvermedaljören Patrick Roest, som dessförinnan hade vunnit i de tre senaste världsmästerskapen.

– Det är helt fantastiskt det han gör. Han säger att han ska åka på ett visst sätt och så utför han det exemplariskt. På exakt det sätt han tänkt sig. Det är mäktigt att kunna göra det, säger förre olympiske mästaren Tomas Gustafson till SVT Sport.

Ny chans på söndag

Den nyblivne världsmästaren kom tillbaka till tävlingsisen i december, efter att ha varit borta sedan OS 2018 i Pyeongchang. För att bli så bra som möjligt valde han den annorlunda planen att inte utöva sin sport på två år.

– Det var i viss mån dumdristigt och en plan som höjde ögonbryn. Men för mig kändes det genomtänkt och klokt, sade Nils van der Poel till SVT Sport.

Redan på söndag har van der Poel möjlighet till nya framgångar, då avgörs 10 000 meter – som är van der Poels favoritdistans.

– Det ska bli väldigt kul att gå 10 000 meter och det är det som vi har förberett oss för så bra som möjligt. Jag tror att jag har väldigt bra förutsättningar att åka väldigt fort, säger van der Poel medan han ännu gläder sig åt guldet på 5000 meter.

15.35 inleds 10000 meter på söndag.

Svenska världsmästare i skridsko

1955 i Moskva, Ryssland: Sigvard Ericsson.

1963 i Karuizawa, Japan: Jonny Nilsson

1973 i Deventer, Nederländerna: Göran Claeson.

1976 i Västberlin: Johan Granath (sprint)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.