• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nils van der Poel avslöjar träningshemligheterna: ”Det är inte så kul...”

Uppdaterad
Publicerad

Hans träningsmetoder har förbryllat en hel sport.

Nu vill världens snabbaste skridskoåkare hjälpa sina konkurrenter – genom att släppa ett 15 sidor långt träningsdokument som avslöjar exakt hur han tränar.

– Om världsrekorden kvarstår om tio år så kan jag i alla fall säga att jag har försökt hjälpa dem, säger Nils van der Poel i en ny dokumentär från SVT Sport.

Nils van der Poel är världsrekordinnehavare på 10 000 och 5 000 meter. Inför OS är den svenske skridskoåkaren ett av de stora blågula medaljhoppen. Under världscuptävlingarna inför de olympiska spelen har van der Poel varit överlägsen sina motståndare.

Men efter OS kommer de få en chans att jämna ut oddsen.

I en ny SVT Sport-dokumentär om Nils van der Poel, som släpps på SVT Play på fredag, berättar 25-åringen att han nämligen tänker släppa ett dokument i vilken han beskriver hur han tränar.

– Jag har funderat själv på varför jag skrivit det och vissa anledningar är mer smickrande än andra. Om världsrekorden kvarstår om tio år så kan jag i alla fall säga att jag har försökt hjälpa dem (konkurrenterna).

– Det tog mig tolv år att lära mig hur man ska göra. Vissa lärdomar var jobbigare än andra. Det vore skönt att rädda andra från de omvägarna. Jag har sagt av kutym att jag inte ska gå ut med det innan OS för att folk inte ska bli oroliga. Det finns folk som tror att de kan vinna OS-guld i distanser som jag kommer ställa upp i och jag vill inte säga till dem att de inte kan det. Jag vill att de ska ha hoppet kvar.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.