Ledsen i intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Aleksi Leppäs känslosamma intervju efter pappans plötsliga bortgång: ”Svåra dagar” Foto: NRK.

Skytten Aleksi Leppäs tårar – pappan dog på planet till Paris

Uppdaterad
Publicerad

Skytten Aleksi Leppä laddade för sin OS-debut i Paris – sen vändes världen upp och ner. På flyget ner för att träna och stötta sin son dog hans pappa.

– Jag hade aldrig varit här utan honom, jag tror han hade varit stolt, säger finländaren till NRK.

Två dagar innan skytten Aleksi Leppä skulle gör sin OS-debut i 10 meter luftgevär fick han beskedet. Mamman hade precis landat och ringde sin son – pappa och tränare Marko Leppä, 59, avled på flyget efter en hjärtattack.

– Han fixade allt åt mig. Han vigde sitt liv för att jag skulle lyckas. Jag hade aldrig varit här utan honom, säger Aleksi till NRK.

OS i Paris 2024

Se den tårfyllda intervjun i spelaren.

I går stod den den tvåfaldige världsmästaren Aleksi Leppä på startbanan för att inleda sitt kval på 10 meter luftgevär. Med svart sorgband runt armen sköt han alla 60 skott, slutade på 22:e plats och missade finalen.

Trots resultatet gjorde han det – 29-åringen hade OS-debuterat. Känslorna var överallt och ingenstans.

– Det är det svåraste jag gjort i hela mitt liv. Det är så stort för mig att få vara här, men pappa fick inte se mig skjuta, jag tror han hade varit stolt, säger Aleksi.

Aleksis pappa Marko Leppä. Foto: Finska skytteförbundet.

Ska tävla mer

Marko Leppä var både tränare och pappa till Aleksi men högst delaktig i skyttevärlden inte bara för sin son. Han anordnade tävlingar och var internationell domare i sporten.

På plats för stöd har han sin mamma och flickvän. På onsdag väntar 50 meter.

– Det är inte lätt, jag försöker bara... Det har varit några tuffa dagar men jag kan inte göra mer än att ta det dag för dag, säger Aleksi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet