Världsmästaren Victor Lindgren tog OS-silver i 10 m luftgevär

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog Victor Lindgren VM-guld i skyttets 10 meter luftgevär.
I dagens OS-final blev det ännu en medalj.
Denna gång blev det silver – inför ögonen på IOK-ordförande Thomas Bach.
– Det är obeskrivligt, säger han, med silvermedaljen runt halsen.

Den kinesiske världsrekordinnehavaren Lihao Sheng var länge överlägsen i finalen.

Men där bakom var det en rysare, med IOK:s ordförande Thomas Bach på läktaren. 21-årige Lindgren, som gjorde sin OS-debut i gårdagens kval (där han slutade sexa), låg inledningsvis strax bakom pallplaceringarna.

OS i Paris 2024

Små marginaler

Men med sex av åtta finalister kvar i kampen (finalen avgjordes med ett elimineringssystem där skyttarna åkte ut allt eftersom) gick Lindgren – som är svetsare till yrket – upp till en andra plats.

Men, som så ofta annars i skytte, var marginalerna väldigt små – och när de bara var fem kvar låg Lindgren fyra, med blott 0,2 poäng upp till en silvermedalj.

I omgången därefter tog sig Lindgren uppe till tredje plats, och bara en eliminering återstod innan pallplatsen skulle vara klar.

– När det var fyra kvar och det var de sista skotten om vem som skulle ta fjärdeplatsen, då var det bara att trycka när den var i mitten, säger han till SVT.

En nervös Lindgren fick i den omgången 10,6 och 10,0 medan Babuta sköt 10,5 och 9,4 – och Lindgrens medalj var kvar.

Sedan var frågan vilken valör det skulle bli. Han hade 0,5 poäng upp till kroaten Miran Marcic på bronsplats, och ytterligare 0,7 upp till Shengs guldplacering.

Lindgrens första skott i omgången gav 10,6 poäng, och Maricic sköt 10,3.

På det sista skottet i omgången blev det ”bara” 9,9 för kroaten och 10,6 för Lindgren – och det stod klart att det skulle bli minst silver till svensken.

Samtidigt hade Lihao Sheng börjat visa nerver, med 10,7 och 9,9 och avståndet ner till Lindgren var helt plötsligt bara 0,6 poäng.

OS-rekord av vinnaren

Tävlingens näst sista skott av Lindgren gav ”bara” 10,3, och kinesen 10,5 – vilket gjorde att Sheng skulle behöva en rejäl miss på sista skottet för att tappa guldet.

Så blev det inte. Sheng stod pall och det blev ett svenskt silver då båda sköt 10,6 poäng och fick totalt 252,2 poäng – nytt olympiskt rekord. Victor Lindgren var till slut 0,8 poäng bakom kinesen.

Silvret är Sveriges tredje medalj hittills i OS, där det tidigare blivit två OS-brons.

– Just nu förstår jag ingenting! Det är bara glädje över det hela, det är tårar som faller och det är helt obeskrivligt, säger han till SVT Sport.

– Det är helt sanslöst, det är sjukt!

Fakta: Victor Lindgren

Född: den 16 maj 2003 (21 år).

Från: Sjöbo i Skåne, skyttegymnasium i Sävsjö, där han stannat kvar efter gymnasiet.

Meriter: OS-silver i Paris 2024, VM-guld i Baku 2023, silver i junior-VM i Ungern 2024, guld och brons i junior-EM 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet