Skytten Anna Normann var kanske en av de få tävlande som välkomnade flytten av Paralympics. Foto: Bildbyrån

Anna Normann tar nytt sikte mot uppskjutet Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle Paralympics i Tokyo rullat i gång, men som allt annat har det skjutits upp minst ett år.

Skytten Anna Normann var kanske en av de få tävlande som välkomnade flytten.

Anna Normann är skytt i tre olika landslag. Militära, Friska- och Paralandslaget.

Att hon säger friska och inte vanliga beror helt enkelt på att alla är vanliga men vissa är friska, något som hon pratat med Paraförbundet om.

Det tog ett antal år efter det att hon bröt foten under en militärövning 2014 som hon förstod att hon även fick tävla som paraidrottare.

– Jag blev klassad 2018 februari, 2018, säger hon till SVT Sport.

”Ramla inte klantarsle”

Det som gör att idrottare klassas som paraidrottare är en skala där de får olika poäng för olika skador de har som hindrar dem på olika sätt.

I och med att Anna saknar rörlighet i sin högra fot så passerar hon de antal poäng som krävs. Skadan kräver också att Anna hoppar på kryckor alltid, hela tiden.

Men både i hennes liv som officer och som skytt är det inte alltid praktiskt. I januari ramlade hon och bröt även den andra foten. Något som kunde äventyrat en start i Paralympics 2020.

– Man bara ”Anna alltså, klantarsle, ramla inte”. Men jag är rätt tjurskallig och tränade på rätt så hårt ändå och det funkade rätt så bra men när det då blev uppskjutet till nästa sommar så kan jag inte säga att det inte kändes rätt så skönt.

Har världsrekordet

Eftersom hon tävlar för det friska landslaget så finns även chansen att kvala in till friska-OS nästa år, även om det i dagsläget är oklart hur kvalet ser ut. Att få göra båda är något som Anna skulle tycka var kul.

– Om det är realistiskt vet jag inte men det hade varit kul, det hade varit sjukt kul, skrattar hon.

Men först och främst är det Paralympics som gäller. Där hon kommer tävla i sin paradgren 3x40 skott på 50 meter. En gren där hennes motståndare får passa sig.

– Jag ska inte sticka ut hakan för mycket men jag har världsrekordet på 50 meter så jag är ganska bra.

Medalj?

– Jag ska göra allt jag kan för att ta medaljen, men jag kan inte fokusera på medaljen jag måste fokusera på att göra rätt då kommer medaljen, avslutar Anna Normann.

Se hela reportaget i spelaren nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.