Foto: Bildbyrån

Stort publiktapp för speedway: ”Otur med regn”

Uppdaterad
Publicerad

För elfte året i rad gör SVT Sport undersökningen publikbarometern där vi samlat alla publiksiffror i Sveriges ligor. Och om vi tittar på dom tio främsta ligorna publikmässigt så går elitserien i Speedway bakåt kraftigt, närmare bestämt med 24 procent.

– Ett stort tapp såklart, vi har ju varit vana vid att ligga på publiksiffror en bit över 3 000 i snitt i ligan under lång tid, säger Mikael Holmstrand, vice vd Elit Speedway Sverige, till SVT Sport.

Allsvenskan och SHL toppar på nytt bland tio bästa publikserierna och trenden är stigande. En serie som tappar för andra året i rad till en snitt på 2 280 personer är Elitserien i Speedway.

– Det är såklart inte bra, publikintäkterna är en viktig del av klubbarnas verksamhet, säger Mikael Holmstrand, vice vd Elit Speedway Sverige, klubbarnas samarbetsorganisation.

Klubbarna framhåller framför allt otur vädret som en anledning till nedgången.

– Väder är en del av anledningen och förra året hade vi en hel del otur med regn då vet vi att publiken som har lite längre att åka och marginalåskådaren kanske väljer att stanna hemma i stället. Och det har varit mycket arbete och klubbarna gör väldigt många goda insatser här och har tagit fjolårets nedgång på stort allvar och jag tror vi kommer se en del positiv utveckling av det under året om vi bara får chansen att komma igång här, säger Mikael Holmstrand, vice vd Elit Speedway Sverige, till SVT Sport.

Foto: SVT Sport

Så funkar Publikbarometern:

Publiksnitten gäller för lagens hemmamatcher i den senaste säsongens seriespel.

För serier med slutspel räknas enbart grundseriematcher. Matcher som spelades utan eller med begränsad publik på grund av corona har tagits bort ur statistiken.

SVT Sports Publikbarometern har tagits fram årligen sedan 2010.

Så här är listan utformad: Placering, förra årets placering, årets publiksnitt, förändring i procent, serie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.