• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mats Nyström debuterade i Sportspegeln 1995. Foto: Bildbyrån/SVT

Sportspegeln 60 år: ”En tidsmarkör i svensk tv”

Uppdaterad
Publicerad

Sportspegeln fyller 60 år.

– En respektabel ålder för ett traditionsbevarande sportmagasin som är unikt, säger Mats Nyström.

Själv har han inom kort tillbringat ett helt år av sitt liv som programledare för Sportspegeln.

Sportspegeln sändes första gången den 6 januari 1961, med en tecknad vinjett och Sven ”Plex” Petersson som programledare. Premiärprogrammet innehöll längdskidåkning, alpint, bandy och ishockey.

När programmet firade 50 år var ”Plex” Petersson tillbaka i studion i ett jubileumsprogram med bland annat Arne Hegerfors, Ann-Britt Ryd Pettersson, Göran Zachrisson, Bosse Hansson och Janne Lorentzon.

Sportspegeln

I dag är det Mats Nyström som sedan många år bär traditionen vidare, tillsammans med programledare som bland andra Marie Lehmann, Jane Björck och Cecilia Ingman.

– Sportspegeln är en tidsmarkör för svensk television. Det är inte många program som har så många år på nacken. Det känns hedrande att få vara en del av det, säger Mats.

– Det känns alltid speciellt att göra en ”spegel”. Det är slutet på veckan och det finns en stabil publik som ser på. Sportspegeln är ett av de uppdrag som betytt mest för mig under åren på SVT Sport.

Mats Nyström har koll på sina egna arbetspass och konstaterar att han som planerad programledare den 26 februari når en personlig milstolpe:

– Får jag vara frisk gör jag då min 365:e kväll med Sportspegeln. Då har jag gjort ett helt år av mitt liv i sällskap med spegeln. Helt galet.

Första bidraget till en Sportspegel gjorde Mats Nyström redan 6 januari 1991, som nyanställd reporter med ett inslag om seriehandboll.

– Med programledare som Arne och Bosse och Katarina Hultling var det en ouppnåelig dröm att jag själv skulle sitta i studion. Jag snuddade inte ens vid tanken, minns han.

Den självklara frågan – vilket är det bästa minnet, från spegelstudion?

– Finns så många, men ett starkt minne var under Stockholm Open år 2000. Ilie Nastase höll i ett projekt med framtida stjärnor och kom till studion med en stor talang, sa han. Det var en 19-årig Roger Federer. Så där möttes min barndom och framtiden, till mina frågor. Jättestort, tycker jag.

– Men det är många gånger som jag åkt hem efter en sändning och tänkt att ”det där var ett jäkla bra reportage” vi visade. Reportagen som lockar de inte alltid sportintresserade har alltid varit en viktig del av Sportspegeln.

Under 60 år, alltså.

Fler röster om Sportspegeln

Jane Björck, programledare:

”Jag är uppväxt med Sportspegeln. Och det kändes stort när jag sen själv fick jobba med den klassiker som består än idag. Då var den 45 minuter. Nu har den kortats och anpassat sig en del i tiden. Men styrkan, som en självklar plats att landa aktuella, fördjupande, tankeväckande och spännande reportage och möten lever. Extra värdefullt i en allt snabbare medievärld, tycker jag.”

Marie Lehmann, programledare:

”Sportspegeln är vårt fyr i stormen och när jag fick köra Sportspegeln som programledare för första gången, kändes det närmast overkligt. På redaktionen hänger tavlor med tidigare programledare och känslan var att positionen som programledare var ouppnåelig. Idag vet jag att Sportspegeln är precis det motsatta. Det är programmet som alltid finns där. För oss alla.”

Cecilia Ingman, programledare:

”Högtidligt, det är det första jag förknippar med Sportspegeln. För mig betyder Sportspegeln att vi alla samlar ihop oss. Under en halvtimme. En gång i veckan, och på veckans allra sista dag. Sportspegeln är tradition. För tittarna, och för oss. För mig är det ett högtidligt uppdrag. Att uppfylla all förväntan hos våra tittare. En uppgift att ta på stort allvar. Att kunna roa, beröra, uppröra – sammanfatta.”

Mats Nyström

Ålder: 58 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Ja.

Övriga intressen: Golf, fotboll och nyheter.

Anställd på SVT: Sedan 1991.

Tidigare redaktioner: Radio Västerbotten (1987), Radio Stockholm (1987-89), Nordic Channel (1989-1990).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportspegeln

Mer i ämnet