Björn Borg och Magnus Gustafsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Gustafsson om vad som gjorde Peter Lundgren till en sådan framgångsrik tränare Foto: Bildbyrån

Efter bortgången – Peter Lundgren hyllas av Björn Borg och Magnus Gustafsson

Uppdaterad
Publicerad

Tennisprofilen Peter Lundgren har gått bort.

Nu hyllas han av tennissverige.

– En riktig god vän och älskad av alla, säger Björn Borg till SVT Sport.

SVT:s expert, Magnus Gustafsson, var aktiv samtidigt som Peter Lundgren och beskriver honom som en viktig del av hans karriär.

– Det var en av mina idoler och en otrolig inspirationskälla, säger Magnus Gustafsson.

Lundgren var inte bara en av Sveriges främsta spelare genom tiderna, utan hade även stora framgångar som tränare för Roger Federer. Gustafsson menar att det fanns tränaregenskaper som Lundgren var ”världsmästare” på.

– Han spred alltid glädje och positiv energi. Man förstod varför hans stora adepter valde honom. Han kunde väldigt mycket men framför allt ska en coach göra att en spelare mår bra och det fanns inte många människor som var så bra på det som ”Lunkan”. Han gjorde alla rätt, både på och utanför banan.

Hyllas av svenska legendarer

Den tidigare tennisspelaren Thomas Enqvist minns Lundgren med värme.

– Redan som spelare var han otroligt snäll och glad och delade med sig av tips. Han spred mycket glädje, det är väldigt tråkigt att nås av de här nyheterna, han har betytt väldigt mycket för många.

Även Björn Borg stämmer in i hyllningskören.

– Han var en underbar människa med stort hjärta och hade humor. En riktigt god vän och älskad av alla. Kommer vara saknad i tennisvärlden, säger Borg.

Gustafsson nåddes av beskedet i morse, men har fortfarande svårt att ta in det.

– Alla tyckte så himla mycket om honom. Det är en jättestor förlust för alla. Jag har svårt att förstå att han faktiskt är borta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.