Arkivbild: Mikael Ymer är klar för ATP-turneringen i Stockholm Foto: Pontus Lundahl/TT

Mikael Ymer: ”Kan utmana de bästa”

Uppdaterad
Publicerad

I januari gjorde Mikael Ymer comeback efter 18 månaders frånvaro.

Att komma tillbaka i gammalt gott slag kräver mycket – men 26-åringen vill inte tänka för mycket på det.

– Jag vill alltid tänka att jag redan nu kan utmana de bästa, säger tennisprofilen, som nu är klar för ATP-turneringen i Stockholm i höst.

Efter att ha missat tre vistelserapporteringar på ett år stängdes Mikael Ymer av för brott mot dopningsreglerna. En avstängning som också resulterade i att han lade ned karriären.

Men i januari löpte avstängningen ut och 26-åringen gjorde comeback.

Och den svenske tennisprofilen fick kliva högst upp på pallen direkt i en turnering under ATP-nivå – men sedan dess har resultaten varierat.

– Utifrån hur jag är som person hade jag inte känt mig nöjd vad jag än hade gjort. Men jag har också väldigt bra folk runt omkring som påminner mig hela tiden. Så någonstans i bakhuvudet måste jag inse att det kanske kommer ta lite längre tid att komma tillbaka, säger Mikael Ymer.

"Jag är inte dum"

Som bäst har han hittills varit rankad 50:e i världen i singel – men nu är han rankad som 758:a.

– Någonstans är jag inte heller så dum att jag inte vet att det är en svår uppgift. Men jag vill alltid tänka att jag redan nu kan utmana de bästa. Vare sig det är fakta eller inte, säger 26-åringen.

Vad Ymer kommer att ha för rankning i höst återstår att se – klart är dock att han kommer att spela Nordic Open i Stockholm i oktober.

Nyligen blev den norske stjärnan Casper Ruud klar för turneringen. Och nu får han alltså sällskap av gode vännen Mikael Ymer.

– Fantastiskt skönt att vi kan spika det redan nu, så jag bara kan fokusera på de kommande månaderna och få upp min nivå till dit jag vill, säger svensken.

"Stabil relation"

För Ymer var det självklart att tacka ja.

– Det är så här det ska vara att spela på hemmaplan tycker jag. Ett eller två samtal och sen är alla nöjda. För i slutändan är det viktigaste att det handlar om tennisen och att vi får synas på hemmaplan. Där unga kan komma och se mig och andra spela, så det är verkligen jättekul.

Ymer beskriver det också som en "lättnad" att fokuset nu ligger på tennisen – och inte allt runtomkring där rubrikerna ibland handlat om hans tidvis frostiga relation till Swedish Open i Båstad, Sveriges andra ATP-turnering.

2022 och 2023 var Ymer bland annat inblandad i två ordbråk med Båstad-ledningen, där han valde att under uppmärksammade former tacka nej till turneringen.

– Men nu har vi en stabil relation och det gläder mig jättemycket, säger Ymer.

En person med mörkt hår iklädd en mörk jacka med en svensk flagga och symbolen för ett mästerskap sitter framför en bakgrund med texten ”DAVIS CUP” synligt upprepade gånger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Ymer berättar om tiden under avstängningen Foto: SVT

Fakta: Mikael Ymer

Född: 9 september 1998 i Skara (26 år).

Världsranking: 758 i singel.

Högsta rank på ATP-touren: singel: 50 (17 april 2023), dubbel: 187 (16 oktober 2017).

ATP-titlar: En. Stockholm Open (2016, i dubbel med storebror Elias Ymer).

Bästa grand slam-resultat: Australian Open (tredje omgången, 2021), Franska mästerskapen (tredje omg, 2021–22), Wimbledon (tredje omg, 2023), US Open (första omg, 2020–22).

Aktuell: Har gjort comeback i år efter att ha varit avstängd för brott mot dopningsreglerna och meddelat att han slutar sommaren 2023.

Fakta: Nordic Open

Vad: Nordic Open, en av två ATP-turneringar som avgörs i Sverige.

Var: Kungliga tennishallen i Stockholm.

När: 11–19 oktober.

Regerande mästare: singel, Tommy Paul, USA, dubbel, Harri Heliövaara, Finland/Henry Patten, Storbritannien.

Senaste svenska segrare: singel, Thomas Johansson, 2004, dubbel, Elias och Mikael Ymer, 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.