Roger Federer har engagerat sig i barnens situation i Ukraina. Foto: Bildbyrån

Federer skänker pengar till ukrainska barn

Uppdaterad
Publicerad

Tennisstjärnan Roger Federer skänker 4,7 miljoner kronor för att ukrainska barn ska få tillgång till skola under Rysslands invasion.

Ryssland har under invasionen av Ukraina attackerat skolor, sjukhus och byggnader dit folk har vänt sig för att söka skydd.

Roger Federer skriver på sociala medier att hans stiftelse nu gör en donation på 500 000 dollar, som motsvarar 4,7 miljoner kronor.

Donationen görs för att hjälpa ukrainska barn att få fortsatt tillgång till skola.

”Min familj och jag är förskräckta över att se bilder från Ukraina och hjärtkrossade för de oskyldiga människorna som har drabbats så fruktansvärt”, skriver han på sociala medier.

Även USA:s tennisförbund hjälper till

40-årige Federer har vunnit 20 Grand Slam-titlar, en färre än rekordinnehavaren Rafael Nadal.

Tourkollegan Andy Murray har också meddelat att han kommer att skänka prispengarna han tjänar i år till humanitära insatser som hjälper barn i Ukraina.

Samtidigt meddelar USA:s tennisförbund att en del av biljettintäkterna från Billie Jean King Cup-matcherna mellan Ukraina, lett av förra världstrean Elina Svitolina, och USA nästa månad kommer att gå till en hjälpfond för att hjälpa dem som drabbats av Rysslands invasion av Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.