Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jannik Sinner tog hem US Open. Foto: Mike Segar / BILDBYRÅN

Jannik Sinner vinner US Open

Uppdaterad
Publicerad

Jannik Sinner är mästare i US Open för första gången. 23-åringen besegrade hemmahoppet Taylor Fritz i tre raka set (6–3, 6–4, 7–5) och tog sin andra Grand Slam-titel i karriären.

– Det har varit ett fantastiskt år, säger Sinner.

Knappt 24 000 personer fyllde läktarna på Arthur Ashe-stadion i Flushing, New York när Jannik Sinner blev första italienska herrspelare någonsin att vinna US Open.

–Jag vill tilägna min moster för hon mår inte bra alls. Det är så fint att jag har kunnat dela allt det här med henne, säger Sinner efter matchen i Max sändning.

Jannik Sinner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en känslosam Jannik Sinner efter segern i US Open. Foto: Mike Segar / BILDBYRÅN

Tunga veckor

Uppladdningen var inte den mest stillsamma för den italienske världsettan. Efter att nyheten om att Sinner testat positivt för den förbjudna substansen klostebol i våras lät rubrikerna inte vänta på sig och spelet har inte glimmrat under turneringen.

Taylor Fritz hade förhoppningar om att bli den första amerikanska herrspelaren att vinna US Open sedan Andy Roddick 2003.

”Ett fantastiskt år”

Men när söndagens final väl kom var det Sinners show. Fritz hade inte mycket att säga till om i de två första seten, som Sinner tog hem med 6–3 och 6–4. I det tredje lyckades dock amerikanen bjuda hemmapubliken på lite spänning. Fritz bröt Sinners serve och gick fram till en 5–3-ledning. Sinner bröt dock tillbaka och vann även det tredje setet, med 7–5. Segern innebär en prissumma på 3,6 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner kronor.

– Den här titeln betyder så mycket för mig. Den senaste tiden har inte varit lätt. Jag förstod verkligen under den här turneringen hur viktigt den mentala delen är i den här sporten, säger Sinner och tackar publiken för stödet.

När Grand Slam-året 2024 summeras har Sinner vunnit två av fyra (den första och den sista) och för första gången blivit världsetta.

– Det har varit ett fantastiskt år. Jag vet att jag fortfarande kan förbättras men man måste vara stolt över det man gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.