Se när tennisspelarens fusk får Zhang Shuai att lämna planen i tårar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när tennisspelarens fusk får Zhang Shuai att lämna planen i tårar. Foto: WTA

Lämnar banan i tårar – när motståndaren tar bort bollmärke

Uppdaterad
Publicerad

Zhang Shuai lämnade banan i tårar, efter att Amarissa Toth tog bort spåren från en omdiskuterad boll.

Agerandet fördöms nu av tennisvärlden.

Gårdagens möte mellan Zhang Shuai och Amarissa Toth i sextondelsfinalen av Budapest Open tog en plötslig vändning när kinesiskan Shuai lämnade banan i tårar.

Vid ställningen 5–5 i första set såg Zhang ut att vinna en viktig boll. Både linjedomaren och huvuddomaren bedömde dock att bollen var ute, vilket Zhang Shuai protesterade mot.

28-rankade Shuai bad om att få prata med den ansvarige för turneringen men spelet gick vidare och diskussionerna fortsatte. Sedan tog 548-rankade Amarissa Toth saken i egna händer och valde att sudda ut bollmärket med sin fot.

”Vänta, vänta, vänta! Behåll märket. Vad gör du? Varför tog du bort det?”, hörs kinesiskan skrika innan hon avbryter matchen i tårar.

Sågas av tennisvärlden

Toths beteende har nu väckt avsky runt om i tennisvärlden där flera profiler sågar agerandet.

”Äckligt beteende. Shuai är en bättre person än många av oss för att ha skakat hand med domaren och motståndaren efter matchen”, skrev australiensiska tennisspelaren Ajla Tomljanovic på Twitter.

Dubbelspelaren Ellen Perez instämde:

”Jag är faktiskt skakad över nivån av respektlöshet från den här tjejen. Om jag ser den här tjejen imorgon kommer jag att berätta för henne hur äcklad jag är.

Amarissa Toth vann matchen med 1–0 i set (6–5), efter Shuais val att avbryta matchen, och är vidare till åttondelsfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.