Emma Raducanu med Torben Beltz i Australian Open i början av året. Foto: Bildbyrån

Raducanu bryter med tredje tränaren på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Emma Raducanu skrev historia i höstas när hon som 18-åring vann US Open, den första kvalspelaren som vunnit en Grand Slam. Sedan dess har hon som bäst gått till kvartsfinal i turneringarna och bryter nu med sin tredje tränare på mindre än ett år.

”Jag behöver hitta en ny träningsmodell”, skriver Raducanu.

Brittiskan har oftast åkt ut i första eller andra omgången och vid ett par tillfällen nått kvartsfinal sedan de magiska två veckorna i New York då hon fick ett sagolikt genombrott och troddes kunna vara en dominerande faktor i sporten i många år.

Hon nådde sensationellt fjärde omgången i Wimbledon förra året med tränaren Nigel Sears och bytte sedan till Andrew Richardson inför USA-turnén med US Open som höjdpunkt. Efter vinsten i US Open ville Raducanu ha en mer erfaren tourtränare och började samarbeta, efter att ha testat flera tränare, med tysken Torben Beltz, 45, som bland annat förde Angelique Kerber till positionen som världsetta.

”Njutit av den fina kemin mellan oss”

Nu är det samarbetet över efter fem månader. ”Jag vill tacka Torben för hans träning, professionalism och hängivenhet det senaste halvåret. Han har ett stort hjärta och jag njutit av den fina kemi som uppstod under vår tid tillsammans”, skriver Raducanu i ett uttalande.

Nu befinner hon sig i Madrid för att spela storturneringen på grus som inleds på torsdag. Hon är tillsammans med Iain Bates, ordförande i LTA, det brittiska tennisförbundet. Hon ska träna i förbundets regi under tiden som hon kan hitta en fjärde tränare på mindre än ett år.

”Jag tror att jag behöver hitta en ny träningsmodell för att utvecklas och jag tror att träning med LTA ger den bästa effekten under den här mellanperioden”, skriver Raducanu som trots de svaga resultaten är elva på världsrankingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.