• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tennistalangen Maya Joint kan gå miste om miljonbelopp – på grund av collegeregler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Joint tar sig vidare i US Open. Foto: TT

Tennistalangen Maya Joint kan gå miste om miljonbelopp – på grund av collegeregler

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga tennistalangen Maya Joint har tagit sig vidare till den andra rundan i US Open.

Avancemanget innebär en säkrad prispott på drygt 1,4 miljoner kronor.

Nu kan reglerna på hennes college sätta stopp för miljonregnet.

Den 135-rankade tonåringen från Australien slog överraskande ut 94-rankade tyskan Laura Siegemund med 2–0 i set (6–4, 7–5).

Därmed är Joint för första gången framme vid den andra rundan av en Grand Slam. Samtidigt pluggar 18-åringen psykologi på Texas Universitet – och det kan sätta stopp för en rejäl prispott som väntar (1,4 miljoner konor).

”Det är väldigt komplicerat”

För enligt reglerna från National Collegiate Athletic Association (NCAA) får spelare som är inskrivna på college på heltid inte ta emot prispengar som överstiger drygt 100 000 kronor per år.

– Det är olika regler för college. Som idrottande student kan du ta emot pengarna från turneringen men du måste göra utlägg fram till slutet av året. Det är väldigt komplicerat, säger Joint själv efter matchen.

Tufft motstånd väntar

Så sent som i mars stämde en annan ung tennisspelare, Reese Brantmeier, NCAA i en domstol just på grund av prispengarna.

I den andra rundan av US Open väntar betydligt tuffare motstånd för Maya Joint: 14-rankade amerikanskan Madison Keys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.