Både Jessica Pegula och Chris Eubanks är positiva till att få fler möjligheter till videogranskningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Jessica Pegula och Chris Eubanks är positiva till att få fler möjligheter till videogranskningar. Foto: Bildbyrån

US Opens nya drag: Spelare kan utmana fler domslut

Uppdaterad
Publicerad

Tennis-sporten var tidigt ute med videogranskningar av domslut.

Nu tar man ytterligare ett steg.

I US Open ska spelare kunna utmana fler domslut än tidigare – till exempel om spelaren bollen har studsat två gånger.

– Jättebra, för både spelare och fans, säger världstrean Jessica Pegula.

Inom fotbollen har VAR införts i stora delar av världen (dock inte Sverige), och i pågående VM gick Sverige vidare tack vare att målkameror visade att Lina Hurtigs boll var inne.

En idrott som var tidigt ute med videogranskning var tennisen, där ”Hawk-Eye”-systemet (som granskar om en boll var innanför linjen eller ej) för första gången användes i en grand slam-turneringen 2006, då US Open använde sig av det.

Tre utmaningar per set

Nu väljer samma turnering att utöka användandet av tekniska hjälpmedel. I år kommer spelarna ha möjlighet att utmana domslut tre gånger per set för exempelvis dubbelstuds, nätberöring eller om en boll vidrört en spelares kropp innan de slog bollen.

Om en spelare utmanar ett domslut får domaren möjlighet att titta på poängen på video efteråt, och kan ändra domslutet ifall det visar sig att han eller hon dömt fel.

– Jag har efterfrågat detta ett tag, så jag är glad över att US Open kommer att tilllåta det. Det kommer att bli jättebra, både för spelare och fans, säger världstrean Jessica Pegula.

”Är verkligen vettigt”

Pegula själv hade gärna velat ha systemet redan förra året. Under Franska öppna 2022 förlorade hon en match mot Iga Swiatek, efter att polskan vunnit en poäng som hon inte skulle ha gjort – då reprisbilderna visade att hon räddat en boll som studsat två gånger.

– Detta är verkligen vettigt. Det kan vara oerhört frustrerande när man tycker sig se en dubbelstuds, men domaren inte ser det av någon anledning. Det är alltid bättre att få veta något säkert än att bli vansinning på någon. Du vill bara veta hur det egentligen var, säger Caroline Garcia, som förra året nådde semifinal i US Open.

Nyhetsbyrån AP skriver att de pratat med flera spelare om detta, och att stödet för införandet av mer videohjälp till domarna är stort.

– Det är ett steg i rätt riktning. Om teknologin finns, varför skulle man då inte använda sig av det, säger amerikanen Chris Eubanks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.