Kinesiskan Zheng Qinwen är klar för OS-final. Foto: Bildbyrån

Skrällen: Världsettan Iga Swiatek utslagen i semifinalen: ”Känns obeskrivligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den polska världsettan Iga Swiatek förlorade semifinalen i OS-tennisen. Kinesiskan Zheng Qinwen skrällde och vann med 6-2,7-5.

– Jag är väldigt glad och det ordet räcker inte till för att beskriva mina känslor just nu, att besegra Iga här som är outstanding på grusbanor är ofattbart, säger Zheng Qinwen i Max:s sändning.

– Det har varit en stor press att nå hit. Jag ville gå till final för mitt lands skull och det känns obeskrivligt. Jag visade ett stort tålamod, säger Zheng Qinwen.

OS i Paris 2024

Zheng Qinwen servade tungt på matchbollen och Swiatek slog ut en backhand över baslinjen. Zheng Qinwen lade sig ner i en lättad segergest medan Swiatek kallade ner domaren eftersom hon tyckte att serven var ute.

Swiatek fick inget gehör och lämnade banan snabbt medan Zheng Qinwen skrev autografer och slog ut bollar på centercourten Philippe Chatrier.

Det var ett chockartat uttåg för Swiatek som tidigare i år vann Franska öppna på samma bana och hade en vinstsvit på Roland Garros på 25 raka matcher efter titlar 2022, 2023 och 2024.

Ett stycke kinesisk tennishistoria

Senaste gången som Swiatek förlorade på Roland Garros var i kvartsfinalen 2021 då Maria Sakkari vann.

Det var framför allt de egna misstagen som fällde Swiatek som hade 6-0 i inbördes möten mot den kinesiska världssjuan. Ingen kinesisk spelare, dam eller herre, har någonsin tidigare spelat OS-final i tennis.

KLIPP: Swiatek golvas av motståndarens boll under kvartsfinalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet