Det svenska kvinnliga kampsportsundret

Uppdaterad
Publicerad

28 svenska medaljer vid internationella kampsportsmästerskap – bara i år. Och i veckan nominerades thaiboxaren Patricia Axling till Idrottsgalan. Sveriges kampsportare levererar verkligen just nu och nästa vecka möts Axling och nyblivna europamästaren Isa Tidblad Keskikangas i ”Rumble of the Kings”.

Svensk kampsport på damsidan fortsätter att imponera. Thaiboxarna Patricia Axling, som har vunnit både VM- och EM-guld, och Isa Tidblad Keskikangas, nyligen europamästare (även världsmästare 2014) möts nästa vecka i ett prestigefyllt möte i klassiska kampsportsgalan ”Rumble of the Kings”.

– Fast man kanske ska kalla galan ”Rumble of the Queen”, säger Isa Tidblad Keskikangas till SVT Sport.

Hon är bara en av många framgångsrika svenska kvinnliga fajters. På VM i våras blev Sverige bästa nation efter att vunnit hela sju medaljer (fyra guld). Och på EM blev det lika många medaljer (tre guld). Sverige var då tvåa bakom Ryssland. Och det här bara i thaiboxning.

28 svenska medaljer i år

Totalt av alla idrotter inom Budo och Kampsport har det blivit 28 svenska medaljer på internationella mästerskap hittills i år. Och då återstår ändå bland annat EM i både jujutsu och MMA.

På ”Rumble of the Kings” går också Sofia Olofsson en VM-titelmatch som proffs (hon vann amatör-VM tidigare i år).

SM lika svårt som VM

– Att vinna ett SM i dag är nästan lika svårt som att vinna ett EM eller VM. Vi är många som är duktiga och som sporrar varandra, säger Isa Tidblad Keskikangas.

Hennes blivande motståndare Patricia Axling började som boxare (tvåa på SM bl a) men har övergått till thaiboxning. Hon blev i veckan nominerad till Idrottsgalan som ”årets nykomling”. En historisk händelse. Det var första gången som en kampsportare blivit uppmärksammad med en nominering.

–Jag är otroligt glad och det känns ärofyllt, säger Axling. Jag gjorde min landslagsdebut i år och nu vunnit både VM och EM... helt otroligt.

Lika många kvinnor som män

Till Sportspegelns studio kommer Pernilla Johansson som gäst för att förklara alla svenska framgångar på damsidan. Hon var Sveriges första kvinnliga världsmästare i thaiboxning för exakt tio år sen när hon dels vann amatör-VM och i november tog VM-titeln som professionell.

– Det är underbart att se utvecklingen efter det. Tittar man på många klubbar i dag så är det ofta lika många killar som tjejer som tränar. Och alla behandlas lika. Alla sparrar med alla. Så var det definitivt inte när jag började en gång. Då var jag ganska ensam, säger Pernilla Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.