Foto: SVT

Pernilla Johansson om oskyddade nioåriga thaiboxarna: ”Sticker i ögonen”

Uppdaterad
Publicerad

En ung pojke har avlidit efter att ha fått en hjärnblödning av upprepade slag mot huvudet och flera unga boxare har fått hjärnskador.

Mästarnas Mästare-aktuella Pernilla Johansson har sett bilderna.

Hon anser att det är förkastligt.

– Det är tråkigt att det ska behöva vara så, säger hon.

Reportaget i fråga handlar om familjen Yoannis som livnär sig på thaiboxning å sporten är ett sätt för fattiga familjer i Thailand att tjäna pengar. Men redan i unga åldrar är det tillåtet med sparkar och slag mot huvudet – och det har skapat en debatt om det borde införas en åldergräns för sporten och bilderna när två unga pojkar boxas har rört upp känslor.

En som har sett bilderna och berörts av dem är den tidigare världsmästaren Pernilla Johansson.

– Jag tycker det ser hårt och brutalt ut såklart. Jag tycker inte att barn ska köra så hårt mot huvudet. Jag tycker det ska vara med skydd och att det ska vara säkerhet, säger hon till SVT Sport.

Olika i olika länder

I Sverige får barn börja tävla från tio års ålder – men inte med kontakt. Det är först vid 15 år som barn får börja boxas med fullkontakt och mot huvudet – men med skydd fram till man blir proffs. Och situationen ser olika ut i olika länder världen över. I Danmark är det tillåtet med kontakt betydligt tidigare än i Sverige, men i Norge får du på ingen nivå slå fullt ut mot huvudet.

I Thailand är ett argument för kontakten att barn ändå inte slår så hårt.

– De är små, det är en liten motståndare som är nio år också som tar emot det. Det är inte helt ofarligt att köra utan skydd mot huvudet och det tror jag de vet om också, säger Pernilla Johansson.

”Hamnar i en trygghet”

Trots farorna menar Johansson att det är viktigt att förstå varför familjerna låter sina unga barn försörja dom genom sporten.

– Först tänker jag att det är tråkigt att det ska behöva vara så såklart. Men sen är det bättre att de försörjer sig när de går en thaiboxningsmatch än att de hamnar i destruktiva krafter med kanske kriminalitet, droger eller prostitution. Den vägen är ännu värre att gå. De hamnar i en trygghet i stället för att de hamnar i fel miljöer, säger hon.

KLIPP: Här thaiboxas nioåringar utan skydd:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.