Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

Storloppet körs – men tappar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Travsporten är en av få idrotter som kunnat fortsätta sin ordinarie verksamhet, men inför tomma läktare.

Det blir kostsamt för Åbytravet när banan arrangerar Paralympiatravet.

– Vi förlorar miljonbelopp i uteblivna intäkter, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

Mölndalsbanan hade förberett för en folkfest med upp till 15 000 åskådare när Paralympiatravet (tidigare Olympiatravet) avgörs på lördag.

Coronakrisen har dock omkullkastat de planerna, men travsporten har till skillnad från andra idrotter lyckats fullfölja sitt ordinarie tävlingsprogram.

Corona och idrott

Hänvisning till att aktiva rör sig över stora ytor på landets stallbackar samt att det inte handlar om en sport med fysisk beröring har möjliggjort fortsatt tävlande.

Dock inför tomma läktare, någon som får ekonomiska konsekvenser för arrangörerna. Bortfallet av inkomster från mat, dryck och entréavgifter gör att Åbytravet förväntas tappa miljonbelopp på lördag.

Lägre prispengar

Förstapriset i Paralympiatravet har därför korrigerats från 1,5 miljon till 1 miljon kronor, och den totala prissumman som betalas ut till de sex främst placerade hästarna i loppet har sänkts med 900 000 kronor.

– Samtidigt kan vi hålla igen en del andra kostnader. Vi har inga utgifter kopplade till de gäster som vi brukar bjuda in och vi behöver inte heller hyra tält, ståbord, extra toaletter eller för den skull en massa extrapersonal, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

Totalt körs tolv lopp på Åby under lördagen och man uppskattar att 200 personer kommer husera inom stallbacksområdet.

– Vår stallbacke är trängre än andra banors, men vi lyckas ändå sprida ut de som arbetar aktivt med hästarna över stora ytor. Därtill stänger vi restaurangen på stallbacken och kuskarna får byta om i sina bilar. Vi kommer dessutom märka upp alla behöriga för att enkelt kunna se om obehöriga tagit sig in på anläggningen.

Trygg på travbanan

Hur hanterar de aktiva direktiven som ni har gett?

– Precis som i samhället i stort så är det olika hur stort allvar man tar detta på, men generellt sett har det fungerat väldigt bra under de tävlingar som vi har arrangerat under våren med dessa restriktioner.

Johan Untersteiner, kusk och tränare till svenska stjärnhästen Cyber Lane, delar den uppfattningen.

–Jämför jag en arbetsdag på en travbana kontra ett besök i en mataffär så känner jag mig betydligt mer trygg på travbanan, säger Untersteiner.

Han är glad att travet rullar på när nästan all annan sport ligger nere.

– Däremot kommer det att kännas underligt på lördag. Jag är säker på att det där adrenalinpåslaget och känslan som normalt infinner sig inför ett stort lopp inte kommer att uppstå. För oss travkuskar blir det här samma sak som en fotbollsmatch inför tomma läktare, det spelar ingen roll att vi tävlar om en miljon kronor när anläggningen i princip kommer att vara helt öde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet