Lisa Nordén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisa Nordén om att vara med om ett missfall som elitidrottare i spelaren. Foto: SVT

Lisa Nordén om att vara med om ett missfall: ”Har varit jättejobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Triathleten Lisa Nordén har gjort internationell tävlingscomeback efter att ha genomgått ett missfall under våren.

Tolfteplatsen på T100 i London kändes som en vinst.

– Att komma hit, få vara med och starta och vara med i tävlingen på riktigt det är jag väldigt, väldigt stolt över, säger Lisa Nordén till SVT Sport.

Genom ett wild card fick Lisa Nordén möjligheten att delta i T100-tävlingen i London mot 19 av de bästa triathleterna i världen. Och publiken kom ihåg henne sen hon var centimeter från ett OS-guld 2012.

– Jag hade ett så otroligt fint publikstöd. Under inflygningen över Heathrow, när man såg Buckingham Palace, Hyde park och Themsen, var det många fina minnen som började bubbla upp till ytan.

Men tanken var inte att Lisa Nordén skulle tävla i sommar. I början av januari blev hon gravid och planerade för en sommar utan triathlonlopp och ett kommande avslut på karriären.

– Det passade väldigt bra in och något jag var väldigt glad över. Det kändes också en fin avslutning på karriären.

Men i april, när hon var redo att dela med sig av den glada nyheten på sociala medier, fick hon ett missfall och delade med sig av en helt annan nyhet.

– Jag fick så extremt mycket support och kärlek, det är väldigt många som är med om det här.

Hade gjort en plan B

I början av sin graviditet hade Lisa Nordén förberett sig för att ett missfall kunde hända, och hade gjort en plan B med tävlingar hon kunde köra om graviditeten inte skulle gå hela vägen. Hon läste även på om vilken nivå hon kunde lägga sin träning för att inte utsätta sig för risker.

– Jag insåg ganska snart att jag kan inte träna så mycket för jag mådde inte bra, jag var väldigt trött och under några veckor jobbade jag med att ändra det mentala till att jag bara tränar för att må bra, jag tränar en gång om dagen för att må bättre men jag tränar inte för prestation.

När det stod klart att hon varit med om ett missfall hade hon förlorat en och en halv liter blod och hon var inte i tillräckligt bra form för att gå tillbaka till sin plan.

– Så då stod jag plötsligt i slutet på april, och undrade ”vad gör jag nu?”. Jag var inte så stark i början för jag hade väldigt dåliga blodvärden och kunde inte bara kasta mig ut och träna för att bli stark så det var ett ganska svårt att navigera vad är nästa steg, det fanns ingen självklar väg.

När hon märkte att kroppen återhämtade sig började hon med att sikta på SM i tempocykling. Två månader efter missfallet vann hon loppet med en sekund.

– Det blev ett mentalt startskott att kroppen skulle komma tillbaka, det går ganska fort och jag bestämde att jag vill ha en liten triathlon-säsong i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.