Historiskt lyftarlöfte vill erövra världen

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan blev hon historisk med Sveriges första EM-guld i tyngdlyftning sen 1949.

Nu har Patricia Strenius smugit igång satsningen mot det stora målet:

OS 2020 i en sport där hårdare tag mot dopning ökat chanserna dramatiskt.

Det är en hisnande resa hon gjort sedan hon 2014 upptäcktes på sociala medier och lockades till en satsning på tyngdlyftning. Med en bakgrund inom friidrotten som sprinter och med några år med popsporten crossfit hade hon den perfekta bakgrunden.

Och tränaren Jim Gyllenhammar, som gjorde fyndet och ännu tränar Strenius är förstås stolt över den häftiga utvecklingen.

– Hon har lyft mest av alla damer i Sverige genom alla tider, tog det första EM-guldet på 69 år och slog dessutom nordiskt rekord. Det är bara att bocka och tacka för framgången, säger han till SVT Sport.

Första guldet sen ”Starke Arvid”

Själv erkänner hon att det gått ”spikrakt uppåt” och är glad att vara med och driva sporten framåt i Sverige.

– Det känns som att jag lyfte damidrotten i Sverige väldigt mycket, säger hon efter den historiska tävlingen där hon med 99 kg i ryck och 131 kg i stöt, totalt 230 kg, alltså tog första EM-guldet sedan ”Starke Arvid” 1949.

Hon slog dessutom till i en tid av omvälvning inom internationell tyngdlyftning. Det senaste året har Ryssland och Kina ihop med ytterligare sju nationer varit avstängda i spåren av många års dopningsavslöjanden.

”De har inte gjort det på rätt sätt”

VM 2015 krävdes 263 kg för guld och 253 för medalj. Ifjol var den nivån sänkt med nästan tio procent: 239 kg räckte till en VM-titel och 235 kg för medalj. Intressant notering är att Strenius enskilda rekord i ryck (104) och stöt (131) tillsammans ger 235 kg, VM-medaljnivå alltså!

– Att jag ska göra 239 kg känns inte som en omöjlighet. Det kommer komma 2018 eller nästa år.

Tränare Gyllenhammar konstaterar också att antidopningsarbetet börjar ge resultat.

– Det visar att vi är bättre än vad resultaten har visat förut. De andra har inte gjort det på rätt sätt. Det utjämnas, nu tävliar vi på lika villkor.

Det stora målet är OS 2020 i Tokyo, en idrottslig resa som redan storebrorsan Patrik Strenius gjort när han som fridrottande sprinter deltog i spelen 1996 i Atlanta. Och just de generna är nog en av hemligheterna bakom hennes lyft som lyftare.

– Absolut. Explosiviteten, med korta snabba muskler, det måste du ha. Och så grundstyrka och kroppskontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.