Paula Junhov Rindberg, tyngdlyftare, blickar bort mot en svart bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paula Junhov Rindberg lyckades mot alla odds ta sig ur ett tungt missbruk. En del av räddningen: träningen och kärleken till tyngdlyftning. Foto: SVT

Tyngdlyftaren Paula om åren med missbruk: ”Hade ingen livslust överhuvudtaget”

Uppdaterad
Publicerad

Paula Junhov Rindberg är en av Sveriges bästa tyngdlyftare. Hon är också en tidigare missbrukare.

I SVT Sports kortdokumentär ”Det tyngsta lyftet” blickar 35-åringen tillbaka på åren med droger.

– Jag var aldrig självmordsbenägen. Men jag hade ingen livslust överhuvudtaget, säger hon.

Se hela dokumentären ”Det tyngsta lyftet” på SVT Play.

Paula Junhov Rindberg firade nyligen 14 år av drogfrihet och lever i dag ett ”vanligt” liv med jobb som föreståndare på ett behandlingshem.

– I början av min drogfrihet ville jag absolut inte jobba med sådana som mig. Absolut inte. Men sen när jag blev klar socionom så tyckte jag att personer med beroende var den roligaste målgruppen, säger hon.

När det var som värst kunde hon knappt gå utanför dörren. Hon hade blivit av med körkortet, hade stora skulder, hade fysiskt ont i hela kroppen och var psykotisk.

Allt hon brydde sig om var att få sin drog.

”Samtidigt är jag tacksam”

En del av räddningen blev träningen. Paula Junhov Rindberg hittade till tyngdlyftningen och blev snabbt bäst i Sverige i sin viktklass.

Hon har vunnit fem SM-guld, blivit nordisk mästare två gånger och har deltagit i flera Europamästerskap. I dag har hon dragit ner på träningsmängden, men tävlar fortfarande nationellt.

– Det är ett jävla skitsätt att leva sitt liv att vara aktiv i ett missbruk. Samtidigt är jag tacksam. För det tvingade mig att göra en stor förändring av mitt liv. Jag har hittat nåt som gör att livet känns värt att leva i dag, säger hon.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Det finns hjälp att få för beroenden och psykisk ohälsa. På 1177 Vårdguiden finns många bra länkar till olika typer av stöd.

Där hittar du kontaktuppgifter till allt från Alkohollinjen, Anhöriglinjen, Hjälplinjen, Mind självmordslinjen och många fler.

Ring alltid 112 eller kontakta en psykiatrisk klinik om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Som elitidrottare kan du också vända dig till Mottagningen för elitidrott och hälsa, ett samarbete mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet (RF). Kriteriet är att du har varit med i ett landslagssammanhang någon gång under de senaste två åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.