Värmestrumpor tillåts på den nationella tävlingen i Idre där Linn Svahn gör comeback. Foto: Bildbyrån/SVT

15 minusgrader i Idre – arrangören tillät värmestrumpor

Uppdaterad
Publicerad

Efter förfrysningsskadorna i Ski Classics för snart två år sedan blev det en debatt om hur man ska förhindra köldskador i tävlingar.

I dagens nationella sprint i Idre beslutade arrangören därför att tillåta användning av värmestrumpor.

– Juryn anser att det inte kommer att påverka tävlingen. Vi månar om åkarna, säger Ludvig Remb, tävlingskoordinator på Svenska skidförbundet, till SVT Sport.

Åkarna i dagens nationella sprinttävling i Idre (bland andra Linn Svahn, tävlade igen efter nästan två års skadefrånvaro) tilläts använda värmestrumpor. Anledningen var helt enkelt kylan – det var runt 15 minusgrader i Idre i dag.

Beslutet att tillåta värmestrumpor på svenska tävlingar är ovanligt, enligt förbundets tävlingskoordinator Ludvig Remb.

– Vi fick frågan på lagledarmötet i går, vi kollade upp Fis regelverk och det är luddigt men vi har tagit beslutet lokalt och juryn anser att det inte kommer att påverka tävlingen. Om åkarna får en bättre upplevelse så är det okej, vi månar om åkarna.

Köldgräns vid 20 minusgrader

En anledning till att man nu valde att tillåta värmestrumpor är det som hände i långloppet La Diagonela 2021, där bland andra Britta Johansson Norgren fick stora köldblåsor på tårna – och fick hela den säsongen förstörd.

– Det finns en regel som säger att man inte får ha någon utomstående energi på sig, men efter det som hände med Britta kommer frågan upp ibland. Fis har sagt att man ska ändra reglerna, men det verkar man inte ha gjort. Det är luddigt. Men nu har vi tagit beslutet lokalt. Vi tycker att det är okej att använda det, säger Remb.

Köldgränsen för tävlingar går vi 20 minusgrader – då måste man ställa in eller skjuta upp loppet. Men i Sverige är längdarrangörerna överens om att dra gränsen vid 17 minusgrader för seniorer, 15 för ungdomar upp till 16 år.

I Ski Classics tillåts numera värmestrumpor.

SE MER: Så motverkas köldskador:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.