Ledande Jakobsen grenslade direkt i andra

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Jakobsen var på väg mot karriärens första världscupseger efter ett fantastiskt förstaåk.

I det andra fixade han två portar – och grenslade den tredje.

– Ett chockartat avslut, säger SVT:s kommentator Johan Ejeborg.

Kristoffer Jakobsen inledde säsongen med två raka pallplatser och en delad ledning i slalomcupen, men den senaste tiden har han inte alls fått det att stämma. Tre raka uråkningar har det blivit – som sått tvivel inför OS.

Under tisdagskvällens slalomtävling i österrikiska Schladming såg det ut att bli ändring på det efter ett fantastiskt förstaåk.

– Han har full koll på varje käpp som han kommer till, här ser vi inte ens en tendens till att han skulle vara för nära, det är nästan så man får känslan av att han kollar ner på varenda käpp för att få den här extra decimetern till godo och inte komma för nära och han gör det fullständigt galant hela vägen ner, sa SVT:s expert Tobias Hellman efter det första åket.

”En hjärtslitande hobby”

I det andra åket stod flera av de största konkurrenterna för slätstrukna insatser och när det var dags för Jakobsen trodde många att det var dags för 27-åringens första världscupseger – men den drömmen dog nästan direkt. Anledningen? Ännu en grensling, den här gången redan på den tredje porten, efter bara 3,1 sekunders åkning.

– Ett chockartat avslut, säger SVT:s kommentator Johan Ejeborg.

– Det är en hjärtslitande hobby att följa det här, säger Tobias Hellman.

Behåller sin startposition

En tröst i all bedrövelse är att Jakobsen behåller sin position bland de 15 främsta på rankingen, han plockade till och med en placering efter att flera konkurrenter misslyckats i Schladming, vilket innebär att han får ett bra startnummer i OS.

– Det är det viktigaste av allt, att han behåller sin startposition bland de femton främsta i världscupen, så det finns ingen anledning överhuvudtaget att fundera på att avskriva honom från några medaljchanser, tvärtom, de finns i allra högsta grad, det har han redan bevisat, säger Hellman.

”Tror han kan släppa det här”

Dessutom visade Jakobsen vilken klass han håller i det första åket.

– När han kommer till OS är det ett blankt papper med en ny backe som ingen varit och gasat i, så nånstans tror jag faktiskt att han kan släppa det här. Han visade ju att han har farten i det första åket så det kan bli ett roligt OS för honom ändå, alla möjligheter finns även om han så klart hade mått jäkligt gott av att få med sig ett resultat i dag, säger Hellman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.